Визначення TNF-α та IL-6 при вібраційній хворобі - Архіпкіна, Ольга Леонідівна; Сухонос, Наталія Костянтинівна (My University, 2012)
У структурі професійної патології одне з провідних місць займає вібраційна хвороба (ВХ). Сьогодні однією з актуальних проблем медицини є вивчення ролі цитокінів у патогенезі різноманітних захворювань, бо вони володіють широким спектром біологічної активності та є регуляторами міжклітинних взаємодій. Метою дослідження було вивчення вмісту цитокінів TNF-α та IL-6 у хворих на ВХ I ст. та ВХ IIст. Матеріали та методи. Обстежено 100 чоловіків. Основна група- 40 хворих на ВХ II ст., група співставлення – 40 хворих з ВХ I ст. Контрольна група- 20 практично здорових осіб. Вміст цитокінів TNF-α та IL-6 у сіроватці крові визначали імуноферментним методом на аналізаторі Stat Fax2100 (USA). Статистичну обробку отриманих результатів проводили з використання програмного забезпечення Statistica 8,0 для Windows. Результати дослідження. Визначення вмісту запального цитокіну TNF-α показало підвищення його концентрації у обстежених осіб. Так, вміст TNF-α у хворих групи співставлення був достовірно вищім по відношенню до контрольної групи (64,96±4,53 пг/106 проти 38,56±1,98 пг/106, відповідно; р<0,05). У хворих основної групи рівень запального цитокіну склав 82,27±4,91 пг/106, що було вірогідно вищім порівняно з групою співставлення. Зменшення рівню протизапального цитокіну IL-6 мало місце у обох групах у порівнянні з контролем. У групі співставлення рівень інтерлейкіну склав 24,54±2,23 пг/106, що було нижчим ніж у групі контролю – 29,04±2,51 пг/106. Максимальне зниження вмісту IL-6 спостерігалося у основній групі – 18,18±1,65 пг/106. Висновки. Визначення рівнів цитокінів показало зріст рівню запального цитокіну TNF-α та зниження протизапального IL-6 у хворих обох клінічних груп у порівнянні з контролем, проте більш істотні зміни спостерігалися у міру прогресування ВХ.
тези доповіді
Keywords: вібраційна хвороба; цитокіни