Використання векторного підходу для дослідження складних хімічних процесів на прикладі чорного пороху - Козуб, Павло Анатолійович; Їлмаз, Наталія; Козуб, Світлана Миколаївна; Дейнеко, Жанна Валентинівна; Вамболь, Сергій Олександрович (НТУ "ХПІ", 2024)
В роботі на прикладі чорного пороху продемонстровані можливості векторного підходу для розрахунку стехіометричних коефіцієнтів хімічних рівнянь. Запропоновано підхід для вибору та обмежень проміжних взаємодій між реагентами, та визначення кінцевих продуктів. Показано, що навіть невелика кількість компонентів можуть призводити до великої кількості кінцевих та проміжних продуктів. За допомогою реальних розрахунків показано зв’язок кількості можливих хімічних рівнянь з кількістю реагентів. Запропоновано методику для розрахунку всіх можливих хімічних рівнянь уреакційній системі для довільного співвідношення компонентів, що дозволяє отримати всі можливі хімічні реакції, та методику розрахунків хімічного складу для фіксованого набору реагентів, що дозволяє оцінити набір продуктів можливих хімічних взаємодій для заданого початкового складу.
Keywords: хімічне рівняння; реакційна система; векторний підхід; балансування; стехіометричні розрахунки; 2025у/2024