Вплив дозованого фізичного навантаження на еластичність судин щурів-нащадків батьків-"курців" - Горбач, Тетяна Вікторівна; Юнусов, Володимир Юсупович; Кукушкіна, Марія Юріївна; Щелок, Тетяна Сергіївна (My University, 2016)
Виявлено зниження вмісту еластину в аорті і в стегновій артерії новонароджених та 2-місячних щурят - нащадків батьків-«курців», що може стати причиною підвищеної жорсткості судин, особливо у випадку паління обох батьків. Під впливом фізичного навантаження як в аорті, так і в стегновій артерії значно підвищується вміст еластину, що призводить до зниження ( наближається до рівня контролю) співвідношення колаген/еластин в судинах 2-місячних щурят-нащадків батьків-«курців». Фізична активність може бути фактором корекції функціонального стану судин у дітей-нащадків батьків, які палять.
Keywords: щури; тютюнопаління; аорта; стегнова артерія; еластин; колаген; фізичні навантаження