Транспортна іммобілізація. Сучасна теорія і практика - Скоропліт, Сергій Миколайович; Курсов, Сергій Володимирович; Ніконов, Вадим Володимирович; Кочін, Олег Валерійович; Мірошніченко, Юлія Юріївна; Феськов, Олександр Ернстович; Кіношенко, Євгенія Ігорівна; Гавриков, Олександр Євгенович; Кучерявченко, Валерій Вікторович (ХНМУ, 2025)
Навчальний посібник складається з двох частин теоретичної та практичної. У першій частині висвітлено провідні принципи та сучасні засоби транспортної іммобілізації постраждалих, які отримали ушкодження опорно рухового апарату. Друга частина посібника присвячена техніці виконання транспортної іммобілізації. Значна частка другої частини посібника присвячена детальному роз’ясненню у вигляді покрокового алгоритму іммобілізації як традиційними, так і сучасними засобами транспортної іммобілізації. Посібник розраховано на покращання підготовки здобувачів вищої медичної освіти, лікарів інтернів, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців інших медичних спеціальностей, а також ознайомлення із сучасними засобами транспортної іммобілізації, правилами та технікою їх застосування.
Затверджено Вченою радою ХНМУ. Протокол № 9 від 29.05.2025.
Keywords: транспортна іммобілізація; засоби транспортної іммобілізації; ушкодження опорно рухового апарату; алгоритм іммобілізації; екстрена медична допомога; травма; шина; НП2025; 2025у