Стан системи гемостазу у пацієнток з гемофілією та невдалими спробами екстракорпорального запліднення - Суровцева, Катерина Станіславівна; Таравнех, Діана Шакер (My University, 2020)
У жінок з тромбофілією та невдалими спробами ЕКЗ в анамнезі відбувається патологічна активація системи гемостазу, що відіграє істотну роль у патогенезі невдалих спроб ДРТ. При цьому, наявність у крові віх пацієнток основної групи ВА дозволяє припустити, що він є не тільки маркером АФС, але відображає та впливає на сумарні коагулопатичні зміни у пацієнток з різними формами тромбофілії. При цьому у жінок з тромбофілією та невдалими спробами ЕКЗ в анамнезі розвивається субклінічна форма хронічного ДВЗ крові, провідною ланкою в розвитку якого є активація тромбоцитарно-судинного гемостазу з наступним залученням у процес коагуляційного потенціалу, обумовленого зниженням показників протизгортанної системи крові.
Keywords: гемостаз; тромбофілія; екстракорпоральне запліднення