Роль арт-терапії в лікуванні паліативних хворих з раком молочної залози - Бобро, Лілія Миколаївна; Лоік, Любов В’ячеславівна; Федорова, Ліна Андріївна (sci-conf.com.ua, 2024)
Арт-терапія (AT) використовує створення витворів мистецтва для вираження та спілкування, і показано, що вона зменшує психологічні та фізичні симптоми у хворих на рак. Основна мета арт - терапії — сприяти посиленню обробки емоцій; однак мало досліджень вивчають ці зміни. Згідно з визначенням Американської арт-терапевтичної асоціації (AATA) у статті «Про арт-терапію» (2018), арт-терапія, яку проводить професійний арт-терапевт, - це терапевтична модальність, яка використовується під час поточних сеансів для «покращення когнітивних і сенсомоторних функцій, виховання самооцінки і самосвідомості, розвиває емоційну стійкість, сприяє розумінню, покращує соціальні навички, зменшує та вирішує конфлікти та страждання та сприяє суспільним та екологічним змінам». Пацієнти з раком молочної залози справляються з депресією, яка пов’язана з функціональними обмеженнями виживання та фізичними симптомами. Біль і втома є яскравими симптомами, які впливають на самопочуття хворих на рак. Наша тема призначена для вивчення двох механічних змін: емоційної обробки (усвідомлення, вираження та прийняття) та холінергічних протизапальних процесів (варіабельність серцевого ритму та експресії цитокінів), за допомогою яких втручання арт-терапії може зменшити депресію, біль і втому.
Keywords: арт-терапія; паліативні хворі; рак; рак молочної залози; 2024у