Оцінка якості життя пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки - Рождественська, Анастасія Олександрівна; Железнякова, Наталя Мерабівна (My University, 2020)
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) – одне з найбільш розповсюджених хронічних захворювань печінки, яке вражає близько 25% населення в усьому світі. Широкий спектр форм патології зі стадійним перебігом від стеатогепатозу до гепатоцелярної карциноми, а також патогенетична асоціація захворювання з інсулінорезистентністю, метаболічними порушеннями та кардіоваскулярними ускладненнями позначається на якості життя пацієнтів та становить значне навантаження на пацієнтів, їх сім’ї та систему охорони здоров’я. Питанням зміни якості життя у хворих з коморбідним перебігом НАЖХП та впливу супутніх захворювань на фізичний та психічний стан пацієнтів приділяється недостатньо уваги.
Keywords: НАЖХП; печінка; гіпертонічна хвороба; якість життя