Неалкогольна жирова хвороба печінки – гендерний фактор - Рождественська, Анастасія Олександрівна (My University, 2019)
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) – це патологічний стан, не пов'язаний зі зловживанням алкогольних напоїв, який характеризується надмірним накопиченням тригліцеридів у гепатоцитах. Найбільш важка форма захворювання – неалкогольний стеатогепатит, оскільки він призводить до виникнення гепатоцелюлярної карциноми. Збільшення рівня захворюваності на НАЖХП майже вдвічі за останні десятиліття, а також часті випадки піздньої діагностики стали причинами підвищеної уваги до нозології. У клінічних дослідженнях часто виявляються дані щодо гендер-залежнихособливостейперебігузахворювання. Вплив гендерних факторів на розвиток НАЖХП залишається невивченим, існують значнірозбіжності теорій у визначеннібільшоїсхильності до виникнення та важкого перебігузахворювання серед пацієнтів різної статі, а деякі автори не знаходять значного впливу статевих ознак на клінічні особливості НАЖХП.
Keywords: неалкогольна жирова хвороба; печінка; калістатин