Вплив тривалої комбінованої антигіпертензивної терапії на клініко-біохімічні параметри при лікуванні резистентної артеріальної гіпертензії - Кузьмінова, Н.В.; Біловол, Олександр Миколайович; Сєркова, В.К. (My University, 2012)
Довготривалий прийом запропонованої комбінованої терапії характеризувався добрим сприйняттям та метаболічною нейтральністю. Зареєстровано покращення показників ЕД (зниження активності індуцибельної NO-синтази (на 32,4 %, р = 0,003),рівня ендотеліну-1 (на 54,0 %, р < 0,0001), рівня МАУ (на 55,9 %, р < 0,01), активності фактору Віллєбранда (на 16,3 %, р = 0,008) та суттєве зменшення активності маркерів запалення (TNFα та СРБ на 50,0 % та 19,5 %, відповідно (р < 0,05)). Отримані дані свідчать про позитивний вплив призначеної терапії не тільки на величини АТ, але і на деякі механізми виникнення і прогресування АГ,що може сприяти зменшенню ризику виникнення серцево-судинних ускладнень.
Keywords: артеріальна гіпертензія; артеріальний тиск; ішемічна хвороба серця