Функціональна спроможність міокарда у хворих на цукровий діабет з ураженням нирок на замісної ниркової терапії - Андон'єва, Ніна Михайлівна; Дубовик, Марія Ярославівна; Гуц, Олена Анатоліївна; Поляков, Микола Миколайович; Грушка, Максим Анатолійович; Лісова, Ганна Володимирівна; Валковська, Тетяна Леонідівна; Желєзнікова, Марина Олександрівна; Олянич, Сергій Олександрович (My University, 2018)
Цукровий діабет (ЦД) – розповсюджене захворювання і є однією з найбільш гострих проблем клінічної медицини, що обумовлено широким розповсюдженням, клінічним поліморфізмом і тяжкістю ускладнень. ЦД пов'язаний з високим ризиком прискореного розвитку серцево-судинної патології і характеризується полікоморбідністю. Це обумовлено одночасним комплексним дією і взаємодією сукупності традиційних, багато в чому вивчених факторів ризику захворювань серцево-судинної системи і процесів, що неминуче виникають внаслідок важкого пошкодження функції нирок, і пов'язаних з цим порушень гомеостазу, метаболізму та гемодинаміки.
Keywords: хронічна хвороба нирок (ХНН); цукровий діабет (ЦД); перитонеальний діаліз (ПД); нирково-замісна терапія (НЗТ)