Запальні маркери у хворих на стабільну стенокардію напруги з надмірною масою тіла - Ковальова, Юлія Олексіївна; Котелюх, Марія Юріївна; Шелест, Борис Олексійович (ХНМУ, 2013)
Ожиріння у хворих на стабільну стенокардію супроводжувалось підвищенням вмісту С-реактивного білку (С-РБ), інтерлейкіну-1β(ІЛ-1β) та зниженням протизапального ІЛ-4. Проводячи аналіз С-РБ і цитокінів ( ІЛ-1β, ІЛ-4), виявився взаємозв’язок між вмістом цитокінів та С-РБ і ступенем підвищення маси тіла. Отже, активація процесів запалення при ожирінні підтверджується різносторонніми змінами вмісту запальних чинників і відображається тяжкістю перебігу хвороби, механізм якого залишається недостатньо вивченим і представляє науковий пошук.