Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/9418
Назва: Ерозивний езофагіт та гіпосалівація у хворих на ревматоїдний артрит: патогенетичний зв’язок
Автори: Заздравнов, Андрій Анатолійович
Теми: ерозивний езофагіт
ревматоїдний артрит
гіпосалівація
патогенез
діагностика
Дата публікації: 2015
Бібліографічний опис: Заздравнов А. А. Ерозивний езофагіт та гіпосалівація у хворих на ревматоїдний артрит: патогенетичний зв’язок / А. А. Заздравнов // Сучасна гастроентерологія. – № 3 (83). – 2015. – C. 31–35.
Короткий огляд (реферат): Мета — встановити зв’язок між станом салівації та наявністю і ступенем тяжкості ерозивного езофагіту у хворих на ревматоїдний артрит (РА). Матеріали та методи. Обстежено 102 хворих на РА, перебіг якого у 52 пацієнтів був ускладнений ерозивним езофагітом. За результатами езофагогастроскопії виділено дві групи: 52 хворих мали ерозивний езофагіт (основна група), у решти пацієнтів ендоскопічних ознак патології стравоходу не виявлено (група порівняння). Всім хворим проведено сіалометрію (базальну та стимульовану). Кількість функціонуючих малих слинних залоз підраховували за допомогою забарвлення 1 % водним розчином метиленового синього. Результати. Встановлено, що при РА зменшується кількість активних малих слинних залоз. Відзначено нижчі показники базальної та стимульованої салівації у хворих на РА, ускладнений ерозивним езофагітом, порівняно з пацієнтами з РА без ознак ураження стравоходу та здоровими особами. Висновки. Перебіг ерозивного езофагіту у хворих на РА супроводжується залученням до патологічного процесу власних залоз слизової оболонки стравоходу з розвитком їх секреторної недостатності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/9418
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра загальної практики – сімейної медицини та внутрішніх хвороб

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Заздравнов Суч гастро 2015-3.pdf179,28 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.