Особливості використання КТ та МРТ при плануванні променевої терапії у хворих на плоскоклітинний рак голови та шиї

Thumbnail Image

Date

2023-12

Authors

Артюх, Сергій Володимирович
Artiukh, Sergij
Старенький, Віктор Петрович
Starenkyi, Viktor
Сухіна, Ірина Сергіївна
Sukhina, Irina

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

ДУ Інститут медичної радіології та онкології ім. С. П. Григор’єва Національної академії медичних наук України

Abstract

Актуальність. Захворюваність на плоскоклітинний рак голови та шиї (ПРГШ) займає значне місце у світовій онкології. Якість променевої терапії значно залежить від точності діагностичних процедур і дозування опромінення, оскільки навіть невелике збільшення обсягу опромінення може значно підвищити ризи променевої токсичності. Сучасні методи візуалізації та алгоритми розрахунку дози є ключовими у забезпеченні ефективності лікування та зниженні побічних ефектів, що сприяє покращенню якості життя пацієнтів. Мета роботи. Підвищити ефективність променевої терапії ПРГШ шляхом оптимізації топометричної підготовки з використанням сучасних методів візуалізації. Матеріали та методи. Дослідження проведено на базі Державної установи «Інститут медичної радіології та онкології ім. С.П. Григор’єва Національної академії медичних наук України» в період з 01.2020 р. по 10.2022 р. Досліджувана група – 41 випадок, де планування ПТ проводилось за допомогою КТ та МРТ. Група порівняння – 64 випадки, де використовували лише КТ. Планування опромінення здійснювали на TPS Eclipse. Опромінення проводилось на лінійному прискорювачі Clinac 600C в режимі класичного фракціонування РОД 2 Гр до СОД 66–70 Гр. Результати та їх обговорення. Клінічна ефективність ПТ не залежала від способу планування, а зменшення об’єму опромінення на 11% при використанні МРТ жодним чином не вплинуло на результати. Відмічено, що розвиток променевого дерматиту ІІІ ступеня у хворих з ІІІ–IV стадією ПРГШ при використанні лише КТ в 2,4 рази був вище, ніж при одночасному використанні КТ та МРТ, що на нашу думку пов’язано з більшим об’ємом опромінення. Променевий мукозит ІІІ ступеня відмічено в 2,25 рази частіше в групі порівняння, ніж в досліджуваній групі. У хворих на ПРГШ І–ІІ стадій не було суттєвої різниці в ефективності та токсичності, тому використання МРТ при цих стадіях недоцільне. Висновки. Необхідно використовувати МРТ разом з КТ для планування променевої терапії у хворих з ІІІ–IV стадією ПРГШ. Це зменшує ризик розвитку променевого дерматиту та мукозиту ІІІ ступеня, порівняно з використанням лише КТ. Для планування ПТ у хворих з І–ІІ стадією достатньо використання КТ.

Description

Keywords

комп’ютерна томографія, магнітно- резонансна томографія, рак голови та шиї, променева терапія, computed tomography, magnetic resonance imaging, head and neck cancer, radiotherapy, 2024у

Citation

Артюх С. В. Особливості використання КТ та МРТ при плануванні променевої терапії у хворих на плоскоклітинний рак голови та шиї / С. В. Артюх, В. П. Старенький, І. С. Сухіна // Український радіологічний та онкологічний журнал. ─ 2023. ─ Т. 31, No 4. ─ С. 404–412.