Цукровий діабет 2 типу: порівняння показників стану поверхні ока у хворих залежно від наявності діабетичної полінейропатії

Thumbnail Image

Date

2023-07

Authors

Черняєва, А.О.
Караченцев, Ю.І.
Івженко, Л.І.
Бездітко, П.А.
Дорош, О.Г.
Боєва, Ю.Ю.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

ДУ "Інститу проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данілевського АМН України"

Abstract

Актуальність Дисфункція мейбомієвих залоз (ДМЗ) — хронічна дифузна патологія мейбомієвих залоз, зазвичай характеризується обструкцією вивідних протоків і/або якісною/кількісною зміною секреції залоз. Однією з причин її виникнення може бути порушення іннервації мейбомієвих залоз внаслідок діабетичної полінейропатії. Метою дослідження є обґрунтування необхідності підвищення ефективності діагностики патології передньої поверхні ока у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу та діабетичною полінейропатією. Матеріали та методи. Стандартні методи офтальмологічного дослідження, тест Ширмера до та після 2 годин компресії повік, компресійний тест, мейбографія, IVAD, OPI, OSDI тести. У дослідженні приймали участь 72 пацієнти з цукровим діабетом 2 типу, що були розділені на 2 групи (1 група — 36 пацієнтів без діабетичної полінейропатії, 2 група — 36 пацієнтів з діабетичною полінейропатією). Контрольна група — 58 осіб без діабету. Результати. Тест Ширмера у пацієнтів 2 групи (5,98 ± 0 ,35 м м) був зменшений в 2,3 рази у порівнянні з показником контрольної групи (13,92 ± 0,15 мм) (р<0,001). Проба Норна у пацієнтів 2 групи (4,47 ± 0,18 с) була нижче норми та у 2,1 разів менше, ніж у контрольній групі (9,49 ± 0,16 с) (р < 0,001). Показник OPI-тесту у пацієнтів 2 групи був нижчим, ніж у групі контролю, в 1,9 рази (р < 0,001). Дані мейбографії у пацієнтів 2 групи відповідали 4 ступеню тяжкості, а секреторна здатність залоз та якість секрету відповідала, в середньому, 3 ступеню і достовірно відрізнялась від такої у пацієнтів 1 та контрольної груп (0 ступінь). Висновки. Пацієнти з діабетичною периферичною полінейропатією мають більш тяжкі зміни очної поверхні, ніж пацієнти з цукровим діабетом без проявів цього ускладнення. Категорія пацієнтів з діабетичною периферичною полінейропатією потребує більш ретельного обстеження та своєчасного призначення адекватної терапії, спрямованої на профілактику та лікування дисфункції мейбомієвих залоз, хвороби сухого ока тощо.

Description

Keywords

дисфункція мейбомієвих залоз, мейбографія, діабетична полінейропатія, тест Ширмера, хвороба сухого ока, цукровий діабет

Citation

Цукровий діабет 2 типу: порівняння показників стану поверхні ока у хворих залежно від наявності діабетичної полінейропатії / Л. І. Івженко, П. А. Бездітко, А. О. Черняєва, О. Г. Дорош, Ю. І. Караченцев, Ю. Ю. Боєва // Журнал проблеми ендокринної патології. – 2023. – № 2. – С. 22–30.