Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/871
Title: Стан імунного статусу працюючих на підприємствах шкіряної промисловості з урахуванням відмінностей в умовах праці
Authors: Завгородній, Ігор Володимирович
Завгородний, Игорь Владимирович
Keywords: гігієна
шкіряна промисловість
здоров'я працюючих
імунна система
Issue Date: 1999
Publisher: ХДМУ
Citation: Завгородній І. В. Стан імунного статусу працюючих на підприємствах шкіряної промисловості з урахуванням відмінностей в умовах праці / І. В. Завгородній // Медицина сьогодні і завтра. – 1999. – № 1. – С. 87–90.
Abstract: З метою встановлення закономірностей відповідної реакції організма в умовах впливу комплексу факторів сучасного виробництва натуральної шкіри вивчено стан клітинного та гуморального імунітету працюючих на двох підприємствах шкіряної промисловості України. Показано, що типовими зрушеннями клітинної ланки імунітету були лімфоцитоз переважно за рахунок фракції "О"-лімфоцитів та В-лімфоцитів на фоні зниження кількості Т-лімфоцитів. Відповідна реакція з боку гуморальної ланки характеризується підвищенням рівня імуноглобулінів А та Е. Разом з тим, встановлені особливості реагування імунної системи на працюючих на підприємствах, що порівнюються, які пояснюються розбіжностями у санітарно-гігієнічних умовах праці. Обрані показники стану імунної системи можуть бути використані для адекватної оцінки впливу факторів трудового процесу на організм працюючих.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/871
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра гігієни та екології № 2



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.