Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/7032
Title: Порушення функціонального стану нирок у хворих на хронічну серцеву недостатність та хронічну хворобу нирок
Authors: Кравчун, Павло Павлович
Лапшина, Лариса Андріївна
Михайлова, Юлія Олександрівна
Keywords: хронічна серцева недостаатність
хронічна хвороба нирок
функції нирок
β2-мікроглобулін
цистатин С
Issue Date: Sep-2014
Citation: Кравчун П. П. Порушення функціонального стану нирок у хворих на хронічну серцеву недостатність та хронічну хворобу нирок / П. П. Кравчун, Л. А. Лапшина, Ю. О. Михайлова // Український кардіологічний журнал. – 2014. – Додаток 4: Матеріали XV Національного конгресу кардіологів України, Київ, 23–25 вересня 2014 р. – С. 151.
Abstract: Взаємозв’язок між показниками клубочкової функції нирок з рівнями β2-мікроглобуліну в сечі, фактору некрозу пухлин-α в крові вказують на взаємодію гломерулярної та тубулярної функцій з активністю імунозапалення та інтерстиціального фіброзу як при застійній нирці внаслідок хронічної серцевої недостатності (ХСН) ішемічного генезу, так і у пацієнтів з ХСН з коморбідним фоном у вигляді латентної, початкової або уповільнено перебігаючої нефропатії. Багатофакторність патогенезу кардіоренального синдрому, що розвивається на тлі ХСН і поєднанні ХСН з хронічною хворобою нирок, обумовлена як цілим рядом ініціальних факторів – гіпоксія нирок, вазоконстрикція артеріол, імунозапалення, оксидативний стрес, ендотеліальна дисфункція та інші, що забезпечують формування застійної нирки, так і порушенням гломерулярної, канальцевої, електролітовидільної функцій нирок з проліферацією позаклітинного матриксу, розвитком нефросклерозу.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/7032
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 2 і клінічної імунології та алергології ім. ак. Л.Т. Малої

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кравчун ПП Михайлова.doc36,5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.