Маркери про- та протизапальної активації у пацієнтів на артеріальну гіпертензію з супутнім цукровим діабетом 2 типу

No Thumbnail Available

Date

2014

Authors

Ащеулова, Тетяна Вадимівна
Ковальова, Ольга Миколаївна
Сайєд, Муджахід Аббас

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Метою нашого дослідження було вивчення рівня про- та протизапальних цитокінів у пацієнтів на артеріальну гіпертензію (АГ) залежно від наявності у ниї супутнього цукрового діабету 2 типу (ЦД 2 типу). Обстежено 103 пацієнта АГ, у 31 (34,0 %) з яких діагностовано ЦД 2 типу. Встановлено, що вміст прозапального цитокіну – ІЛ-18 підвищується у хворих на АГ та у хворих на АГ з супутнім ЦД 2 типу порівняно з контрольною групою. Достовірні взаємозв’язки між ІЛ-18 та показниками вуглеводного обміну свідчать про залучення прозапальної активації до формування глюкометаболічних порушень у хворих на АГ. Показано, що у хворих на АГ спостерігається підвищення рівня протизапального цитокіну – ІЛ-10 порівняно з контрольною групою, що може розглядатися як протективна реакція з метою пригнічення активності прозапальних цитокінів. Пацієнти на АГ з ЦД 2 типу характеризуються зменшенням рівню ІЛ-10.

Description

Keywords

імунозапалення, прозапальні цитокіни, інтерлейкін-18, протизапальні цитокіни, інтерлейкін-10, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет 2 типу

Citation

Ащеулова Т. В. Маркери про- та протизапальної активації у пацієнтів на артеріальну гіпертензію з супутнім цукровим діабетом 2 типу / Т. В. Ащеулова, О. М. Ковальова, Сайєд Муджахід Аббас // Експериментальна та клінічна медицина. – 2014. – № 1. – С. 50–55.