Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4806
Title: Сучасні стандартизовані методи лабораторної діагностики медикаментозної алергії
Authors: Кравчун, Павло Григорович
Бабаджан, Володимир Данилович
Issue Date: Nov-2013
Citation: Кравчун П. Г. Сучасні стандартизовані методи лабораторної діагностики медикаментозної алергії / П. Г. Кравчун, В. Д. Бабаджан // Загальнотерапевтична практика: нові технології та міждисциплінарні питання : матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю, 7 листопада 2013 р. / Національний Інститут терапії імені Л. Т. Малої НАМН України, Харківський національний медичний університет [та ін.]. – Харків, 2013. – С. 170.
Abstract: Переважна більшість алергічних реакцій реєструються на антибіотики, місцеві аналгетики, нестероїдні протизапальні препарати, гетерологічні сироватки, рентгенконтрастні засоби, білкові препарати крові людини, вакцини, ферменти, вітаміни, транквілізатори, протидіабетичні препарати, психотропні препарати, інгібітори АПФ, антиаритмічні засоби. Проте будь-яка лікарська речовина може стати причиною медикаментозної алергії. Алергічні реакції можуть викликати консерванти, що входять в состав багатьох лікарських препаратів, такі як сульфіти, комплексони та інш. Якщо на підставі анамнезу не вдалося визначити причину алергії, застосовують лабораторні методи. З метою виявлення гіперчутливості негайного типу використовують наступні in vitro тести: визначення активності триптази у сироватці крові з метою встановлення наявності дегануляції мастоцитів; визначення концентрації специфічних імуноглобулінів Е у сироватці крові; проведення тесту активації базофілів в присутності потенційного алергену. Для виявлення гіперчутливості уповільненого типу використовують наступні in vitro тести: тест трансформації лімфоцитів в присутності потенційного аллергену; визначення появи маркерів CD69 Т-лімфоцитів в присутності потенційного аллергену; визначення рівнів цитокінів у супернатанті лімфоцитів після інкубації в присутності потенційного алергену; визначення цитотоксичності (чи її продуктів). Лабораторні методи виявлення алергії, що засновані на визначенні імуноглобулінів, зокрема специфічних до лікарських препаратів, медіаторів (триптаза) і цитокінів стандартизовані і з безпеки та можливості використання в будь-який період захворювання залишаються переважними. Нові діагностичні засоби, такі як тест активації базофілів, тест трансформації лімфоцитів і тест антигенної стимуляції клітин, розроблені декілька років тому в теперішній час вже стандартизовані, але деякі з них проходять ретельну перевірку на великому масиві хворих у провідніх імунологічних центрах світу. Їх використання дозволить призвести до збільшення результативності діагностичних обстежень, тим самим зменшуючи необхідність проведення провокаційних тестів.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4806
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 2 і клінічної імунології та алергології ім. ак. Л.Т. Малої

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Бабаджан ВД1-Харків.doc33 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.