Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4531
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЖуков, Віктор Іванович-
dc.contributor.authorНаконечна, Оксана Анатоліївна-
dc.date.accessioned2013-11-18T10:58:08Z-
dc.date.available2013-11-18T10:58:08Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.citationОбмін білків. Перетравлювання й всмоктування. Роль соляної кислоти. Гниття. Загальні реакції перетворення амінокислот : методична розробка лекції з дисципліни "Біологічна хімія" для студентів ІІ курсу медичного факультету / ХНМУ, Кафедра біологічної хімії. – Харків, 2013. – 5 с.-
dc.identifier.urihttps://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4531-
dc.description.abstractОбмін білків посідає провідне місце в різноманітних перетвореннях речовин, характерних для всіх живих організмів. Його вивчення є вельми необхідним для з’ясування особливостей біосинтезу та катаболізму білків, оволодіння тонкими молекулярними механізмами розвитку та протікання патологічних процесів. Білки виконують в організмі ряд функцій: пластичну, каталітичну, транспортну, скорочувальну, рецепторну, регуляторну, енергетичну та ін. Білки і амінокислоти беруть безпосередню участь у біосинтезі біологічно активних речовин: гормонів, медіаторів, біогенних амінів та ін. За харчовою цінністю білки поділяються на повноцінні, що містять усі незамінні амінокислоти, та неповноцінні, в яких відсутня хоча б одна незамінна амінокислота. Білки їжі не утилізуються організмом без попереднього розщеплення в шлунково-кишковому тракті. Біологічний сенс їх перетравлення полягає у втраті видової та тканинної специфічності та перетворенні на імунологічно індиферентні амінокислоти, що використовуються надалі для потреб організму. Повного розщеплення харчових білків під дією травних ферментів шлунка і тонкого кишечника найчастіше не відбувається. Недорозщеплені пептиди та амінокислоти, що не всмокталися в тонкому кишечнику, потрапляють до товстого кишечника, де підпадають під дію ферментних систем мікрофлори; при цьому утворюються токсичні (фенол, крезол, індол та ін.) і нетоксичні (спирти, оксикислоти, жирні кислоти та ін.) сполуки. Перетворення амінокислот, що спричинені діяльністю мікроорганізмів товстого кишечника, називають «гниття білків». Після всмоктування токсичні речовини потрапляють до печінки, де знешкоджуються шляхом хімічного зв’язування сульфатною або глюкуроновою кислотою з утворенням нетоксичних «парних» сполук, які виділяються із сечею.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectобмін білківuk_UA
dc.subjectроль білківuk_UA
dc.subjectнорми білка в харчуванніuk_UA
dc.subjectамінокислотиuk_UA
dc.subjectвсмоктування амінокислотuk_UA
dc.subjectгниттяuk_UA
dc.titleОбмін білків. Перетравлювання й всмоктування. Роль соляної кислоти. Гниття. Загальні реакції перетворення амінокислотuk_UA
dc.typeLectureuk_UA
Appears in Collections:Лекційні матеріали для студентів. Кафедра біологічної хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ЛЕКЦИЯ11.doc38,5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.