DSpace О системе DSpace DSpace
 

Repository KhNMU >
Кафедри >
Кафедра біологічної хімії >
Навчально-методичні видання. Кафедра біологічної хімії >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4531

Название: Обмін білків. Перетравлювання й всмоктування. Роль соляної кислоти. Гниття. Загальні реакції перетворення амінокислот
Авторы: Жуков, Віктор Івановіч
Наконечна, Оксана Анатоліївна
Ключевые слова: Обмін білків
Роль білків
Норми білка в харчуванні
амінокислоти
всмоктування амінокислот
Гниття
Дата публикации: 2013
Библиографическое описание: Обмін білків. Перетравлювання й всмоктування. Роль соляної кислоти. Гниття. Загальні реакції перетворення амінокислот : методична розробка лекції з дисциплини "Біологічна хімія" для студентів ІІ курсу медичного факультету / ХНМУ, Кафедра біологічної хімії. - Харків, 2013. - 5 с.
Аннотация: Обмін білків посідає провідне місце в різноманітних перетвореннях речовин, характерних для всіх живих організмів. Його вивчення є вельми необхідним для з’ясування особливостей біосинтезу та катаболізму білків, оволодіння тонкими молекулярними механізмами розвитку та протікання патологічних процесів. Білки виконують в організмі ряд функцій: пластичну, каталітичну, транспортну, скорочувальну, рецепторну, регуляторну, енергетичну та ін. Білки і амінокислоти беруть безпосередню участь у біосинтезі біологічно активних речовин: гормонів, медіаторів, біогенних амінів та ін. За харчовою цінністю білки поділяються на повноцінні, що містять усі незамінні амінокислоти, та неповноцінні, в яких відсутня хоча б одна незамінна амінокислота. Білки їжі не утилізуються організмом без попереднього розщеплення в шлунково-кишковому тракті. Біологічний сенс їх перетравлення полягає у втраті видової та тканинної специфічності та перетворенні на імунологічно індиферентні амінокислоти, що використовуються надалі для потреб організму. Повного розщеплення харчових білків під дією травних ферментів шлунка і тонкого кишечника найчастіше не відбувається. Недорозщеплені пептиди та амінокислоти, що не всмокталися в тонкому кишечнику, потрапляють до товстого кишечника, де підпадають під дію ферментних систем мікрофлори; при цьому утворюються токсичні (фенол, крезол, індол та ін.) і нетоксичні (спирти, оксикислоти, жирні кислоти та ін.) сполуки. Перетворення амінокислот, що спричинені діяльністю мікроорганізмів товстого кишечника, називають «гниття білків». Після всмоктування токсичні речовини потрапляють до печінки, де знешкоджуються шляхом хімічного зв’язування сульфатною або глюкуроновою кислотою з утворенням нетоксичних «парних» сполук, які виділяються із сечею.
URI: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4531
Располагается в коллекциях:Навчально-методичні видання. Кафедра біологічної хімії

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
ЛЕКЦИЯ11.doc38,5 kBMicrosoft WordПросмотреть/Открыть


Этот ресурс защищен исходным авторским правом

View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь