Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4381
Title: Закономірності формування токсичних ефектів при сполученій дії хімічних та фізичних чинників (на прикладі нітробензолу)
Authors: Бачинський, Руслан Орестович
Keywords: токсична дія
нітробензол
сполучена дія
знижена температура
патогномонічні зрушення
Issue Date: 2013
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Бачинський Р. О. Закономірності формування токсичних ефектів при сполученій дії хімічних та фізичних чинників (на прикладі нітробензолу) / Р. О. Бачинський // Медицина сьогодні і завтра. – 2013. – № 3 (60). – С. 17–21.
Abstract: Проведено дослідження метою якого було визначення закономірностей формування токсичних ефектів при дії нітробензолу [НБ] у сполученні зі зниженою температурою. Результати вивчення особливостей токсичної дії НБ у сполученні зі зниженою температурою в підгострому токсикологічному експерименті (1 міс. затравочного періоду) та періоді відновлення свідчать про розвиток в організмі експериментальних тварин (статевозрілих щурах-самцях лінії WAG) патогномонічних для дії НБ зрушень за умови, що при сполученій дії хімічного чинника та зниженої температури має місце посилення токсичного ефекту. Посилення токсичної дії НБ при сполученні зі зниженою температурою встановлено як за критеріями загальної токсичності (інтегральні та гематологічні показники, показники функціонального стану сперматозоїдів), так і за результатами оцінки морфологічних показників (сімяники, печінка, селезінка, нирки, наднирники, щитовидна залоза).
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4381
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра медичної та біоорганічної хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Закономірності формування токс. ефектів.pdf16,73 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.