Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4150
Title: Експериментальне моделювання кістково-суглобового туберкульозу
Authors: Голка, Григорій Григорович
Голка, Тарас Григорович
Кузнецова, Ірина Миколаївна
Синенко, Тетяна Олександрівна
Keywords: експериментальне моделювання
кістково-суглобовий туберкульоз
Issue Date: 2013
Citation: Експериментальне моделювання кістково-суглобового туберкульозу / Г. Г. Голка, Т. Г. Голка, І. М. Кузнецова, Т. А. Синенко // Туберкульоз. Легеневі хвороби. Віл-інфекція. – 2013. – № 1 (12). – С. 76–81.
Abstract: Мета даної публікації є висвітлення процесу моделювання кістково-суглобового туберкульозу і його особливостей у морських свинок для подальшого використання результатів експерименту у лікувальній та науковій практиці. Експеримент проводився на 30 статевозрілих морських свинках. Моделювання туберкульозного артриту колінного суглобу проводилось на основі розробленого нами способу (Патент 70401 (UА)). За всіма тваринами проводилося динамічне спостереження з клінічними, рентгенологічними, патоморфологічними і лабораторними дослідженнями. Виведення експериментальних тварин з досліду проводилося за раніше розробленим графіком -- при виявленні ознак досліджуваних стадій туберкульозного процесу. В результаті виконаної роботи вдалося простежити стадійність розвитку туберкульозного гоніту у морської свинки та відстежити сучасні особливості клінічного, рентгенологічного та патоморфологічного перебігу. Виявлена ідентичність моделі основних клінічних форм туберкульозу колінного суглоба у морської свинки та у людини. Дана експериментальна модель кістково-суглобового туберкульозу дає змогу розробити експериментальну модель різних оперативних втручань з залежності від стадії розвитку захворювання і дає можливість вивчити діагностичну цінність різних лабораторних методів діагностики кістково-суглобового туберкульозу, в тому числі і полімеразної ланцюгової реакції.
Description: Мета даної публікації є висвітлення процесу моделювання кістково-суглобового туберкульозу і його особливостей у морських свинок для подальшого використання результатів експерименту у лікувальній та науковій практиці.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4150
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра травматології та ортопедії



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.