Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4146
Title: Глюкометаболічні показники та поліморфізм I/D гену ангіотензин-перетворюючого ферменту у хворих на артеріальну гіпертензію та супутнім цукровим діабетом 2 тип
Authors: Кулікова, Марія Вікторівна
Ащеулова, Тетяна Вадимівна
Keywords: вуглеводний обмін
поліморфізм гену
артеріальна гіпертензія
цукровий діабет 2 типу
генотип
Issue Date: 2013
Citation: Кулікова М. В. Глюкометаболічні показники та поліморфізм I/D гену ангіотензин-перетворюючого ферменту у хворих на артеріальну гіпертензію та супутнім цукровим діабетом 2 типу / М. В. Кулікова, Т. В. Ащеулова // Журнал клінічних та експериметальних медичних досліджень. – 2013. – Т. 1, № 2. – С. 256–262.
Abstract: Метою нашого дослідження було вивчення показників вуглеводного обміну та визначення поліморфізму I/D гену АПФ у хворих на АГ, що асоційована з ЦД 2 типу. Обстежено 103 пацієнта з АГ, які були розподілені на дві групи залежно від наявності у них ЦД 2 типу. В ході дослідження зʼясовано, що переважна кількість пацієнтів обох груп є носіями D-алеля гену АПФ (хворі з DD та ID генотипами). Пацієнти з АГ та несприятливими генотипами DD та ID характеризувалися достовірним погіршенням показників вуглеводного обміну - інсуліну та HbA1c, що може свідчити про несприятливий прогноз щодо розвитку подальшого ЦД 2 типу за наявністю носійства D-алеля гену АПФ. Наявність генотипу ID асоціювалася зі зростанням показників маси тіла та рівнів артеріального тиску. Встановлені достовірні розбіжності між показниками САТ, ДАТ, ІМТ, та інсуліну у хворих 2-ї групи в підгрупі з проявом генотипу ID підтверджують взаємообтяжувальний характер перебігу АГ, що асоціюється з ЦД 2 типу.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/4146
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини № 1, основ біоетики та біобезпеки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KulikovaKharkiv.doc484 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.