Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29143
Title: Первинна судово-медична експертиза травм органів зовнішнього дихання у потерпілих осіб
Authors: Губін, Микола Володимирович
Малихіна, Олена Іванівна
Войтов, Євген Олексійович
Keywords: первинна судово-медична експертиза
травма органів зовнішнього дихання
діагностичні критерії
ступінь тяжкості тілесних ушкоджень
Issue Date: 2021
Citation: Губін М. В. Первинна судово-медична експертиза травм органів зовнішнього дихання у потерпілих осіб / М. В. Губін, О. І. Малихіна, Є. О. Войтов // Вісник проблем біології і медицини. – 2021. – Вип. 1 (159). – С. 386–389.
Abstract: Потерпілі з закритою тупою травмою органів зовнішнього дихання нерідко стають об’єктом первинної судово-медичної експертизи. Метою роботи став аналіз особливостей проведення первинної судово-медичної експертизи із визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень у потерпілих з закритою травмою органів зовнішнього дихання в залежності від її морфо-клінічної характеристики та тяжкості для пошуку шляхів уніфікації експертної оцінки. Проаналізовано 131 висновок первинної судово-медичної експертизи, яка проведена у Харківській регіональній експертній установі з приводу закритої тупої травми органів зовнішнього дихання. Виникнення травм відбувалось за наступними механізмами: в 123 (93,9%) випадках мала місце ударна дія тупих твердих предметів на шию та ділянку грудної клітки, в 7 (5,3 %) спостереженнях мало місце стиснення шиї руками або іншими тупими твердими предметами, в 1 (0,8 %) випадку – стиснення шиї руками та петлею. Визначено сучасні підходи до експертної оцінки тілесних ушкоджень при даній травмі. Тяжкі тілесні ушкодження встановлені в 9 (6,9 %) випадках травм з виникненням небезпечних для життя явищ, а саме гострої дихальної недостатності, травматичного шоку, механічної асфіксії. Ушкодження середньої тяжкості встановлені в 112 (85,5 %) випадках переважно травм з переломами ребер та хрящів гортані за відсутністю небезпеки для життя. Легкі тілесні ушкодження встановлено в 10 (7,6 %) випадках переважно травм гортані ускладнених її посттравматичним запаленням. Встановлено відсутність єдиного науково-методичного підходу для об’єктивної оцінки травм органів зовнішнього дихання. При проведенні судово-медичної експертної оцінки зазначеної травми мають місце випадки, як недооцінки так і переоцінки ступеня тяжкості тілесних ушкоджень. За результатами проведеного дослідження визначено шляхи подальшої уніфікації морфо-клінічного підходу при судово-медичній оцінці вказаних тілесних ушкоджень.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/29143
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра судової медицини, медичного правознавства імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
89-min.pdf172,04 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.