Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/27349
Title: Роль цитокінової ланки в реалізації запальної реакції в осіб молодого віку з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою та автоімунним тиреоідитом
Authors: Пасієшвілі, Тамара Мерабівна
Keywords: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба
автоімунний тиреоідит
цитокіни
патогенез
Issue Date: 2020
Citation: Пасієшвілі Т. М. Роль цитокінової ланки в реалізації запальної реакції в осіб молодого віку з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою та автоімунним тиреоідитом/ Т. М. Пасієшвілі // Здобутки клінічної і експериментальної медицини. – 2020. – № 2. – С. 133–139.
Abstract: Розвиток запальної реакції як природної захисної реакції організму на патоген при захворюваннях внутрішніх органів пов’язують із підвищенням синтезу прозапальних цитокінів. При цьому хронічний прогресуючий характер захворювань підпорядкований загальним законам патології – наявності генетично зміненого фону організму, при якому поєднання різних генотипів обумовлює особливості фенотипової симптоматики. Цитокіни розглядають як месенджери запальних реакцій, які забезпечують розвиток адекватної і повноцінної відповіді організму і є показниками динаміки запального процесу. При цьому цитокіни потенціюють дві події: залучення у сферу захисної реакції інших клітин (епітеліальних, ендотеліальних, дендритних тощо) без обов’язкового їх контакту з патогеном, та «організацію» процесу міграції лейкоцитів з кровотоку в осередок запалення. Завдяки надходженню лейкоцитів до зони запалення реалізується повноцінна місцева захисна реакція силами факторів вродженого імунітету.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/27349
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10974-Текст статті-41070-1-10-20200820.pdf302,84 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.