Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2730
Назва: Якість життя пацієнтів з органічною та функціональною патологіями кишки на тлі остеохондрозу хребта
Автори: Пасієшвілі, Людмила Михайлівна
Теми: хронічний коліт
синдром подразненого кишківника
остеохондроз хребта
якість життя
Дата публікації: 2011
Бібліографічний опис: Пасієшвілі Л. М. Якість життя пацієнтів з органічною та функціональною патологіями кишки на тлі остеохондрозу хребта / Л. М. Пасієшвілі, А. Б. Андруша // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Медицина. – 2011. – Випуск 40. – С. 125–128.
Короткий огляд (реферат): В статті наведені результати проведеного порівняльного аналізу якості життя пацієнтів з органічною (хронічний коліт) та функціональною (синдром подразненого кишки) патологією кишківника, яка перебігає на тлі остеохондрозу хребта. Обстежено 67 пацієнтів із хронічною патологіями кишківника на тлі ОХ. Якість життя пацієнтів визначали за допомогою загального опитувальника SF-36 та спеціального для гастроентерологічної патології опитувальника GSRS. У обстежених хворих виявлялося значне зниження показників якості життя за всіма шкалами як неспецифічного, так і специфічного опитувальників, що вказує на «внесок» як хронічного коліту й синдрому подразненого кишківника, так і остеохондрозу в погіршення якості життя хворих з даною патологією. Показано, що поєднання хвороб кишківника та остеохондрозу хребта негативно впливає на психологічний компонент здоров’я, обмежує соціальні контакти, знижує рівень спілкування, збільшує тривожні переживання і рівень депресії. Погіршення компонентів психологічного здоров’я більш виражено в групі хворих із синромом подразненого кишківника та остеохондрозом, ніж у пацієнтів з органічною патологією кишківника та остеохондрозом.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2730
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра загальної практики – сімейної медицини та внутрішніх хвороб

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Якість життя пацієнтів.pdf1,16 MBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.