Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/27265
Title: Функціональні резерви організму як показник ефективності регуляторних процесів, що забезпечують адаптацію організму до дії факторів навколишнього середовища
Authors: Маракушин, Дмитро Ігоревич
Чернобай, Лариса Володимирівна
Ісаєва, Інна Миколаївна
Кармазіна, Ірина Станіславівна
Ващук, Микола Анатолійович
Алексеєнко, Роман Васильович
Булиніна, Оксана Дмитріївна
Зеленська, Ганна Михайлівна
Keywords: функціональні резерви організму
показники ефективності регуляторних процесів
адаптація
вплив факторів навколишнього середовища.
Issue Date: 2020
Citation: Функціональні резерви організму як показник ефективності регуляторних процесів, що забезпечують адаптацію організму до дії факторів навколишнього середовища / Д. І. Маракушин, Л. В. Чернобай, І. М. Ісаєва, І. С. Кармазіна, М. А. Ващук, Р. В. Алексеєнко, О. Д. Булиніна, Г. М. Зеленська // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2020. – Том 5, № 1 (23). – С. 21–29.
Abstract: На теперішній час превентивна медицина покладена в основу систем охорони здоров’я найроз- виненіших країн світу, а інвестиції в цей напрям визнано найефективнішими серед усіх вкладень в індустрію здоров’я. При цьому, говорячи про профілактику, треба мати на увазі, що це не лише стратегія недопущення захворювань як таких, а й промоція здоров’я, тобто його підтримання і зміц- нення, а також рання донозологічна діагностика стану здоров'я. Як відомо, загальний адаптаційний синдром (Г. Сельє, 1936) являє собою універсальну відповідь організму на стресові впливи будь-якої природи і проявляється однотипово, у вигляді мобілізації функціональних резервів організму, які забезпечують запас потужності системи за умов дії неадек- ватних факторів на організм, та завдяки цьому вихідний рівень функціонування знижується. Тому важливо враховувати стан функціональних резервів організму у разі прогнозування, діагностики та про- філактики розвитку патологічних станів. Зіставлення фізіологічних ефектів різних за своєю природою факторів навколишнього середовища (кліматичних, професійних, соціальних та психологічних) показує, що крім своєрідності реакцій у відповідь на кожен з вказаних факторів, спостерігається їх накладення та потенціювання ефектів, що необхідно брати до уваги при визначенні рівня функціональних резервів та складанні науково обґрунтованого прогнозу можливості розвитку патологічних станів.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/27265
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Маракушин, Чернобай, Ісаєва.pdf776,75 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.