Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/26587
Title: Особливості аддиктивної реалізації та психосоціального стресу у представників робітничого складу морського торговельного пасажирського флотів
Authors: Маркова, М.В.
Косенко, К.А.
Гапонов, К.Д.
Keywords: моряки далекого плавання
робітничий склад торговельного морського флоту
робітничий склад пасажирського морського флоту
психосоціальний стрес
аддиктивний статус
аддиктивна реалізація
Issue Date: 2020
Citation: Маркова М. В. Особливості аддиктивної реалізації та психосоціального стресу у представників робітничого складу морського торговельного пасажирського флотів / М. В. Маркова, К. А. Косенко, К. Д. Гапонов // Вісник Вінницького національного медичного університету. – 2020. – Т. 24, № 1. – С. 152–157. – DOI: 10.31393/reports-vnmedical-2020-24(1)-30.
Abstract: Мета роботи - вивчити особливості аддиктивної реалізації та психосоціального стресу (ПС) у представників робітничого складу морського торговельного та пасажирського флотів, для визначення необхідності створення специфічних для даного контингенту системних заходів з охорони їх психічного здоров'я. З отриманням принципів біоетики і деонтології протягом 2016-2019 років було обстежено 120 робітників морського флоту України: 90 матросів, мотористів, та ін. робітників торговельного флоту (РТФ) та 30 - пасажирського (РПФ). Усі обстежені були чоловіками, громадянами України. Дослідження включало використання клініко-психопатологічного і психодіагностичного методів. Статистико-математичний аналіз включав формування описової статистики та аналіз розбіжностей з використанням непараметричних методів. У результаті дослідження встановлено, що питома вага РТФ і РПФ мають підвищену вираженість аддиктивної реалізації, усереднені показники якої знаходяться в межах "вживання зі шкідливими наслідками" щодо об'єктів хімічного (алкоголь, тютюн, кава/чай) та нехімічного (інтернет, комп'ютерні та азартні ігри, перегляд телебачення, спорт, їжа, шопінг) походження. Загальною тенденцією, притаманною РТФ і РПФ, є посилення вираженості аддиктивного захоплення об'єктами як хімічного, так і нехімічного походження, зі збільшенням рівню ПС, що випробовують обстежені, від "безпечного вживання" в осіб з низьким рівнем ПС до "небезпечного вживання" або "залежності" у обстежених з тяжким рівнем стресового навантаження. Для РПФ характерною є більша вираженість аддиктивної реалізації за усіма аддиктивними об'єктами, порівняно з РТФ як у середньому по вибірці, так і в кожному діапазоні стресового навантаження. Таким чином, рівень ПС можна розглядати як тригер і маркер тяжкості аддиктивної реалізації у представників робітничого складу морського торговельного і пасажирського флотів. Виявлені закономірності повинні враховуватися при розробці специфічних заходів психотерапії і психопрофілактики для даного контингенту, що становить перспективу даного дослідження.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/26587
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра психіатрії, наркології, медичної психології та соціальної роботи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Винницкий-сторінки-1-5,152-157.pdf656,32 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.