Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/26584
Title: Особливості структури та розповсюдженості астенії в структурі цукрового діабету 2-го типу серед хворих різних соціальних груп
Authors: Чугунов, В.В.
Маркова, М.В.
Кожина, Г.М.
Ткаченко, О.В.
Данілевська, Н.В.
Гапонов, К.Д.
Кожина, А.М.
Засєда, Ю.І.
Загуровський, В.М.
Гончаров, В.Є.
Яворська, Т.П.
Криворотько, Я.В.
Казаков, В.Є.
Keywords: цукровий діабет 2-го типу
легкий ступінь тяжкості
робочі
військовослужбовці
астенія
депресія
когнітивні порушення
особистісна тривожність
реактивна тривожність
Issue Date: 2020
Citation: Особливості структури та розповсюдженості астенії в структурі цукрового діабету 2-го типу серед хворих різних соціальних груп / В. В. Чугунов, М. В. Маркова, Г. М. Кожина [та ін.] // Проблеми ендокринної патології. – 2020. – № 2 (72). – С. 89–94. – DOI: https://doi.org/10.21856/j-PEP.2020.2.11.
Abstract: Проведене дослідження розкриває залежність астенічної симптоматики в структурі цукрового діабету 2-го типу від соціального стану хворих — соціального статусу, особливостей службових обов’язків та структури психоемоційного навантаження. В дослідженні прийняли участь 15 цивільних осіб, робочі за соціальним статусом, хворих на цукрового діабету 2-го типу легкого ступеню тяжкості, та 12 військовослужбовців України, учасників бойових дій, хворих на цукровий діабет 2-го типу легкого ступеню тяжкості. Відмінність військовослужбовців від цивільних обочих полягала у зазнавані більш виразного фізичного та психоемоційного перевантаження під час виконання службових обов’язків при ідентичному соматичному статусі — цукровому діабеті 2-го типу легкого ступеню тяжкості. В результаті дослідження виявлені достовірні відмінності — у бік більшої частоти розповсюдженості та більшої виразності астенічної симптоматики у військовослужбовців в порівнянні з цивільними робочими, хворими на цукровий діабет 2-го типу легкого ступеню тяжкості. Надано пояснення відмінностей астенічної симптоматики, асоційованої із цукровим діабетом 2-го типу у хворих із різним соціальним статусом при рівних соматичних умовах.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/26584
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра психіатрії, наркології, медичної психології та соціальної роботи

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ЭП №2 2020.pdf333,34 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.