Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/25279
Title: Економічна безпека україни: економіко-правовий аспект
Authors: Джафарова, Марина Вячеславівна
Шевчук, Тетяна Анатоліївна
Калиновська, Яна Олексіївна
Стащак, Анжела Юріївна
Keywords: національна безпека
економічна безпека
законодавство
держава
Issue Date: 2019
Citation: Економічна безпека країни: економіко-правовий аспект / М. В. Джафарова ,Т. А. Шевчук, Я. О. Калиновська, А. Ю. Стащак // Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. – 2019. – Vol. 3, № 30. – С. 78–84.
Abstract: Зазначено, що анексія Автономної Республіки Крим і проведення операції Об’єднаних сил через воєнне втручання на Донбасі Російською Федерацією завдали потужного удару по економічній безпеці нашої держави. Зроблено висновок, що економічна безпека є важливою складовою національної безпеки, від якої залежить стан захищеності державної влади, суверенітету, територіальної цілісності, обороноздатності, громадської злагоди тощо. Досліджено наявні наукові підходи до визначення поняття «економічна безпека» і запропоновано авторське визначення поняття «економічної безпеки держави». Зауважено, що стан економічної безпеки держави характеризує загальний рівень економіки країни, наявність і рівень погроз у державі, суспільству, особі; ефективність політики держави і державного регулювання економіки; повноту реалізації функцій держави. На підставі аналізу ситуації в Україні зазначено, що фрагментація економічного і митного простору України, позбавлення легітимності багатьох суб’єктів економічної діяльності в окремих районах, де органи державної влади не здійснюють своїх повноважень, втрата земель і майна українськими громадян і суб’єктами підприємницької діяльності. Виділено низку чинників, які є потенційною загрозою економічній безпеці держави, до яких віднесено: корупцію, тіньову економіку, економічну злочинність, порушення цілісності економічної системи України, спричинене анексією Криму і війною на Сході держави, а також поширення інфекційних хвороб (зокрема, ВІЛ-інфекції і туберкульозу). Перспективними напрямами досліджень правових та економічних аспектів економічної безпеки визначено питання стану економічної безпеки в Україні, а також прогноз і перспектива її захисту від зовнішніх і внутрішніх загроз.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/25279
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра судової медицини, медичного правознавства імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
179511-399688-1-PB.pdf366,48 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.