Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2494
Title: Показники вуглеводного обміну у гіпертензивних пацієнтів в залежності від вікової групи
Authors: Кочубєй, Оксана Анатоліївна
Потабенко, Світлана Василівна
Issue Date: 2012
Publisher: ХНМУ
Citation: Кочубєй О. А. Показники вуглеводного обміну у гіпертензивних пацієнтів в залежності від вікової групи / О.А. Кочубєй, С. В. Потабенко // Внесок молодих спеціалістів в розвиток медичної науки і практики : матеріали всеукр. науково-практичної конференції, присвяченої Дню науки (17 травня 2012 р.) / ДУ Ін-т терапії ім. Л. Т. Малої НАМН України, Харківський національний медичний університет, Кафедра внутрішньої медицини № 1 та клінічної фармакології [та ін.]. – Харків, 2012. – С. 79–80.
Abstract: Актуальність. Результати експертних оцінок констатують, що половина дорослого населення України, від 18 до 65 років, страждає від одного або декількох хронічних захворювань, тобто знаходиться під загрозою ризику передчасної смерті. Аналізуючи показники поширеності та захворюваності за віковими групами, хвороби системи кровообігу мають найбільшу питому вагу в показнику поширеності серед працездатного населення (37,3%) та населення похилого віку (52,1%). Мета. Дослідити розвиток порушень вуглеводного обміну у хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) в різних вікових групах. Матеріали і методи. Було обстежено 70 пацієнтів у віці від 40 до 69 років з ГХ. Всім хворим було проведено комплексне клінічне обстеження з визначенням показників вуглеводного обміну – глюкози венозної крові натще, глюкозотолерантний тест, глікозільований гемоглобін, інсуліну. Розраховувався індекс ІР – НОМА. Результати. Пацієнти були розподілені на 2 групи залежно від віку: перша – пацієнти молодого та зрілого віку (n=41), друга – хворі похилого та старечого віку (n=32). При аналізі даних біохімічного дослідження у 20% (n=8) хворих першої групи були виявлені порушення вуглеводного обміну, тоді як 80% (n=33) не мали змін у вуглеводному обміні. Серед пацієнтів другої групи у 31% (n=10) виявлено порушення вуглеводного обміну, і лише 69% (n=22) не мали цих порушень. Вірогідність розбіжностей між першою та другою групами досліджених була статистично достовірна р<0,05. Висновки. Нами виявлений зв’язок між станом вуглеводного обміну та віковою групою у хворих на гіпертонічну хворобу, що пов’язано з наявністю вікових змін обмінних процесів та функцій у обстежених хворих.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2494
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини № 1, основ біоетики та біобезпеки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кочубєй.doc24 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.