Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2472
Title: Структурно-функціональний стан серця і С-кінцевий телопептид проколагена-1 при хронічній серцевій недостатності на тлі предіалізної хронічної хвороби нирок
Authors: Власенко, Михайло Антонович
Кочуєва, Марина Миколаївна
Шелест, Борис Олексійович
Шалімова, Анна Сергіївна
Просоленко, Костянтин Олександрович
Keywords: хроничесна серцева недостатність
хронична хвороба нирок
С-кінцевий телопептид проколагену-І
Issue Date: 2012
Citation: Структурно-функціональний стан серця і С-кінцевий телопептид проколагена-1 при хронічній серцевій недостатності на тлі предіалізної хронічної хвороби нирок / М. А. Власенко, М. М. Кочуєва, Б. О. Шелест, А. С. Шалімова, К. О. Просоленко // Український терапевтичний журнал. – 2012. – № 2. – С. 77–83.
Abstract: Хронічна хвороба нирок (ХХН) є глобальною проблемою охорони здоров'я. За минулі 25 років, поки світове населення збільшилося на 1,5%, кількість осіб, які потребували лікування гемодіалізом або трансплантації нирки, зросла більш ніж на 8%. Однією із актуальних проблем сучасної медицини є поліпшення якості життя і профілактика серцево-судинних ускладнень (ССУ) при ХХН. Дослідження останніх років показали, що ССУ є найчастішими причинами смерті пацієнтів на ХХН та становлять 30–52% від загальної смертності, що в 5–20 разів вище, ніж у популяції. Висока частота та різноманітність цих ускладнень істотно впливають на подальший прогноз. Вже на ранніх стадіях ХХН наявні структурно-функціональні зміни міокарда – “ниркова кардіоміопатія”, яка проявляється ознаками хронічної серцевої недостатності (ХСН).
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2472
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття УТЖ 2012.pdf669,78 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.