Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24645
Title: Автоімунна та вегетативна обумовленість пролонгації відновного періоду в осіб молодого віку з коморбідністю гастроезофагеальної рефлюксної хвороби та автоімунного тиреоїдиту
Authors: Пасієшвілі, Тамара Мерабівна
Keywords: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба
автоімунний тиреоідит
астенічний синдром
цитокіни
гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь
аутоиммунный тиреоидит
астенический синдром
цитокины
gastroesophageal reflux disease
autoimmune thyroiditis
asthenic syndrome
cytokines
Issue Date: 2019
Citation: Пасієшвілі Т. М. Автоімунна та вегетативна обумовленість пролонгації відновного періоду в осіб молодого віку з коморбідністю гастроезофагеальної рефлюксної хвороби та автоімунного тиреоїдиту / Т. М. Пасієшвілі // Вісник проблем біології і медицини. – 2019. – Вип 2, том 2 (151). – С. 143–146.
Abstract: Формування та перебіг будь-яких хронічних захворювань внутрішніх органів завжди відбувається на тлі пригнічення імунної системи. Виникаючий «збій» в послідовності та повноті захисної реакції визначає глибину та тривалість патологічного процесу, можливість його прогресування та формування ускладнень. Одним із факторів, що окреслює напрямок та глибину патогенетичних змін, є супутня нозологія, яка впливає не тільки на тривалість захворювання, але доволі часто визначає особливості перебігу та характер ускладнень. В работе приняло участие 83 больных с сочетанным течением гастроэзофагеальной рефлюксной болезни и аутоиммунным тиреоидитом и 30 пациентов с изолированным ГЭРБ.In recent years, much attention has been paid to gastroesophageal reflux disease (GERD). The occurrence of the disease is more often registered in young people with significant mental strain. This, apparently, is associated with a certain state of the nervous system, chronic stress, lack of sufficient physical activity and the ability to alternate mental and physical exercises.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24645
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.