Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2454
Title: Терапевтичний потенціал метформіну: вплив на вуглеводний, ліпідний та цитокіновий профіль у хворих із поєднаною патологією
Authors: Ковальова, Ольга Миколаївна
Демиденко, Ганна Валеріївна
Амбросова, Тетяна Миколаївна
Keywords: гіпертонічна хвороба
цукровий діабет 2 тип
Issue Date: 2012
Citation: Ковальова О. М. Терапевтичний потенціал метформіну: вплив на вуглеводний, ліпідний та цитокіновий профіль у хворих із поєднаною патологією / О. М. Ковальова, Г. В. Демиденко, Т. М. Амбросова // Проблеми ендокринної патології. – 2012. – № 3. – С. 35–43.
Abstract: Метою даного дослідження було вивчення терапевтичного потенціалу метформіну та його впливу на вуглеводний, ліпідний, цитокіновий профілі у хворих на гіпертонічну хворобу у поєднанні з цукровим діабетом 2 типу. Проведено динамічне обстеження 20 хворих на ГХ ІІ стадії 1- 3-го ступеню із супутнім ЦД 2 типу (основна група), 48 хворих ГХ ІІ стадії 1- 3-го ступеню (група порівняння). Позитивні фармакологічні ефекти метформіну пов'язані із контролем глікемії натще, зниженням інсуліну, глікозильованого гемоглобіну та індексів інсулінорезистентності. Терапія метформіном призводить до достовірного покращення ліпідного обміну у хворих із поєднаною патологією. Метаболічні властивості метформіну сприяють зниженню маси тіла, рівня прозапального маркеру інтерлейкіну-6 в сироватці крові хворих із гіпертонічною хворобою у поєднанні із цукровим діабетом 2 типу.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/2454
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини № 1, основ біоетики та біобезпеки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
стаття сіофор та цитокіни виправлена.doc146 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.