Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24284
Title: Систематизований аналіз морфологічних параметрів воріт нирки людини у взаємозв`язку з органо– та соматометричними показниками
Authors: Мерза, Я.М.
Шкляр, Антон Сергійович
Грицан, І.І.
Цуркан, К.Л.
Матюха, А.Ю.
Keywords: соматометрія
морфометрія
морфометрія воріт нирки
Issue Date: 29-Mar-2019
Publisher: ЛДМУ
Citation: Систематизований аналіз морфологічних параметрів воріт нирки людини у взаємозв`язку з органо– та соматометричними показниками / Я. М. Мерза, А. С. Шкляр, І. І. Грицан, К. Л. Цуркан, А. Ю. Матюха // Український журнал екстремальної медицини ім. Г. О. Можаєва. – 2019. – Т. 20, № 1. – С. 44–49.
Abstract: У сучасних вітчизняних та закордонних посібниках з анатомії людини форма воріт нирки (ВН) та їх положення або не згадуються, або описуються досить коротко та без кількісної характеристики форми, по-ложення, індикаторів і зональної топографії. У окремих монографічних виданнях поняття «ворота нирки» згадується лише у взажмозв’язку з вибором хірургічної тактики чи з взаєморозташуванням елементів нервово–судинного пучка (НСП). Найбільш детальну інформацію щодо анатомії нирки, зокрема її воріт містить низка досліджень, виконаних під науковим керівництвом професора М.П. Бурих морфометричних особливостей нирки на окремих етапах онтогенезу. Зокрема, у цих дослідженнях продемонстровано, що висота нирки (LП) залежить від етапу онтогенезу та коливається у межах від (42,1±2,9) мм до (125,1±4,7) мм та достовірно зростає (у ранньому дитячому та молодому і зрілому віці). Зростання висоти нирки та зміну параметрів її воріт до кінця періоду зрілого віку автори пояснюють морфофункціональним станом нирки, однак окрім сечовивідних шляхів та їх координатного розподілу у площині воріт нирки, у цих дослідженнях не вивчалися безпосередньо ворота нирки, їх форма та зональна топографія НСП.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24284
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра анатомії людини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
УЖЕМиМ-1-2019-страницы-1,3-4,44-49.pdf3,1 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.