Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24223
Title: Викладання дисципліни «Сестринська практика» на кафедрі пропедевтики внутрішньої медицини №1, основ біоетики та біобезпеки ХНМУ
Authors: Ashcheulova, Tetyana
Ащеулова, Тетяна
Kochubiei, Oksana
Кочубєй, Оксана
Sytina, Iryna
Ситіна, Ірина
Keywords: дисципліна «Сестринська практика»
Issue Date: May-2019
Publisher: ТНМУ
Citation: Ащеулова Т. В. Викладання дисципліни «Сестринська практика» на кафедрі пропедевтики внутрішньої медицини № 1, основ біоетики та біобезпеки ХНМУ / Т. В. Ащеулова, О. А. Кочубєй, І. В. Ситіна // Інновації у вищій медичній та фармацевтичній освіті України (з дистанційним під’єднанням ВМ(Ф)НЗ України за допомогою відеоконференц-зв’язку) : матеріали XVІ Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю, м. Тернопіль, 16–17 травня 2019 р. / Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського. – Тернопіль, 2019. – С. 53.
Abstract: Вступ. Вивчення одного з розділів дисципліни «Сестринська практика» - «Професійні дії медичної сестри по забезпеченню діагностичного та лікувального процесу у відділеннях терапевтичного стаціонару» проводиться з використанням медичних навчальньних тренажерів. Основна частина. Тренажер внутрішньовенних ін'єкцій призначений для навчання техніці інфузійно-трансфузійної терапії, внутрішньовенних ін'єкцій і забору крові. Тренажер являє собою модель укріпленої на підставці руки людини. Ділянка, що призначена для ін’єкцій покрита «шкірою» із силікону, через яку візуалізуються та добре пальпуються 2 латексі вени. Реалістичності додає «штучна кров», якою заповнюється система вен, що надає можливості контролю правильного виконання внутрішньовенних маніпуляцій. Для опанування навичок внутрішньом’язових ін’єкцій використовується пластикова модель сідниць, на якій візуалізуються анатомічні орієнтири. У зоні верхнього зовнішнього квандранту вмонтований змінний м’який вкладиш, що за своїми фізичними властивостями схожий на м’язову тканину людини, що надає реалістичності під час введення голки, і зусилля які докладаються під час проведення ін’єкції на тренажері, будуть подібними до ін’єкцій людині. Для підшкірного введення лікарських засобів. студентам пропонується тренажер-подушечка, який може бути закріплений на плечі, стегні або в області передньої стінки живота. Товщина шару пінополіуретану, дозволяє вводити голку шприца на глибину до 2 см. Висновки. Використання тренажерів при проведенні занять з дисципліни «Сестринська практика» створює умови для наочності і доступності навчання із відпрацювання практичних навичок, надає можливість здійснювати об’єктивний контроль за їх виконанням, що у комплексі сприяє кращому засвоєнню навчального матеріалу.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24223
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини № 1, основ біоетики та біобезпеки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
КочубєйОА29.03.19.docx16,84 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.