Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24213
Title: Молекулярні механізми впливу інфекційних чинників на процеси репарації та неспецифічний захист слизової оболонки шлунку у підлітків з хронічними гастродуоденітами
Authors: Бекетова, Г.В.
Гичка, С.Г.
Нехаєнко, М.І.
Горголь, Н.І.
Горячева, І.П.
Солдатова, О.В.
Алексєєнко, Н.В.
Keywords: підлітки
хронічний гастродуоденіт
хелікобактеріоз
хронічний кандидоз
СD68
Кі-67
TLR2
TLR4
Issue Date: 2019
Citation: Молекулярні механізми впливу інфекційних чинників на процеси репарації та неспецифічний захист слизової оболонки шлунку у підлітків з хронічними гастродуоденітами / Г. В. Бекетова, С. Г. Гичка, М. І. Нехаєнко, Н. І. Горголь, І. П. Горячева, О. В. Солдатова, Н. В. Алексєєнко // Світ медицини та біології. – 2019. – № 1 (67). – C. 11–16.
Abstract: В статті авторами представлені результати патогістологічного і імуногістохімічного дослідження біоптатів СО шлунку у підлітків з ХГД на фоні інфікування Н.р., ХК ТТ, при поєднанні інфекційних факторів та за відсутності асоціації із інфекційними агентами. Особливостями процесів репарації СОШ у підлітків з ХГД є: активність маркера макрофагів CD68 у ВП в місці її дифузної інфільтрації при Н.р-інфікуванні; при асоційованому інфікуванні – в лімфоїдних фолікулах; при ХК ТТ – в поверхневому епітелії та дифузних інфільтратах ВП; за відсутності інфікування – в поодиноких клітинах ВП. Активність маркеру проліферації Кі-67 виявлено в поверхневих залозах і ВП в місці дифузної інфільтрації у пацієнтів І групи; у ІІ групі – в лімфоїдних фолікулах і поверхневих залозах; у ІІІ групі – у місці дифузної інфільтрації ВП, поверхневих і глибоких залозах, у ІV групі – в клітинах поверхневого епітелію. Молекулярні механізми впливу інфекційних агентів і їх взаємодія із компонентами вродженого імунітету та відповідною клітинною реакцією імунної системи у підлітків із ХГД на тлі ХК ТТ відображається у найвищих показниках експресії TLR2 і TLR4 і їх розповсюдженості на епітелії, ВП і залозах, що може свідчити про потенціювання збудження рецепторів. Відношення ступеню експресії TLR4 / TLR2 більше 1,0 виявлене у хворих з ХГД, асоційованим з Н.р., менше 1,0 – за наявності ХК ТТ, що свідчить не лише про наявність, а й виразність інфікування. Отримані результати підтверджують патогенетичну роль грибів роду Кандида у формуванні та більш тяжкому перебігу ХГД у підлітків як при моно-, так і асоційованому інфікуванні. Вказане необхідно враховувати при створенні програми диференційованого лікування з метою досягнення стійкої ремісії ХГД, ерадикації інфекційних агентів, адекватної репарації та відновлення антиінфекційної резистентності СО ТТ.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/24213
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра патологічної анатомії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Горголь Н..І. Світ медицини та біології номер 1.2019.pdf293,76 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.