Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/23831
Title: Регіональні особливості сенсібілізації та ефективності сублінгвальної імунотерапії при алергії до бур'янів в Україні
Authors: Бездітко, Тетяна Василівна
Єрьоменко, Галина Володимирівна
Зубченко, Светлана
Шарікадзе, Олена Миколаївна
Охотнікова, Олена Миколаївна
Білоус, Валентина Миколаївна
Keywords: полин
амброзія
молекулярна діагностика
візуальна аналогова шкала
ефективність сублінгвальної алерген-імунотерапії.
Issue Date: 28-Jun-2019
Citation: Регіональні особливості сенсібілізації та ефективності сублінгвальної імунотерапії при алергії до бур'янів в Україні / С. Зубченко, О. Шарікадзе, О. Охотнікова, Г. Єрьоменко, В. Білоус, Т. Бездітко // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2019. – Том 4, № 5 (21). – С. 135–141.
Abstract: На території України поширені різні види бур’янистих рослин з алергенними властивостями. Найпоширеніші в цілому світі клінічно значущі алергени бур’янів наявні в пилках полину, амброзії, лободи, подорожнику, кураю поташевому. Алергія до пилку бур’янів вважається пізньою хвилею полінозу, що триває від другої половини літа і до перших заморозків. Сезонний алергічний риніт або поліноз виявляється чіткою щорічною сезонністю симптомів алергічного риніту та кон'юктивіту, харчовою сенсибілізацією, метеозалежністю, що суттєво знижує якість життя пацієнтів. На сьогодні єдиним методом етіопатогенетичного лікування сезонної алергії є алергенімунотерапія, ефективність якої напряму залежить від правильно діагностованого причинного алергену. Проаналізовано регіональні особливості проявів алергії до пилку бур’янів із урахуванням клінічних симптомів, застосуванням шкірних проб, молекулярної алергодіагностики. Визначено, що більшість пацієнтів були полісенсибілізованими і демонстрували позитивні шкірні тести до полину та амброзії у поєднанні з алергенами кліщів домашнього пилу, трав, дерев тощо. Виявлені регіональні особливості сенсибілізації до пилку різних бур’янів. Позитивні шкірні проби до полину виявлялись в 1,2 рази частіше серед пацієнтів західних областей порівняно з центральним і східним регіонами. Щодо сенсибілізації до амброзії, то вона, навпаки, в 3,2 рази частіше спостерігалася серед пацієнтів Центрального регіону порівняно із Західним і в 1,3 рази більше серед пацієнтів Східного порівняно із Центральним регіоном. Дані компонентної діагностики підтверджували результати шкірних проб у середньому в 94,8% (полин) і 90,9% (амброзія) випадків. Відповідно до результатів молекулярних досліджень проведена сублінгвальна алергенімунотерапія упродовж 2 років. Специфічне лікування отримували 280 пацієнтів Західного, Центрального та Східного регіонів України, які склали основну групу дослідження та 90 осіб становили контрольну групу дослідження і отримували лише симптоматичну терапію. У пацієнтів, які приймали сублінгвальну алерген-імунотерапію визначено зниження показників за візуальною аналоговою шкалою (p<0,05) порівняно з пацієнтами, які приймали симптоматичну терапію. У дослідженні визначено, що використання сублінгвальної алергенімунотерапії зі стандартизованими медичними алергенами при сезонному алергічному риніті у пацієнтів різного віку є ефективним і безпечним методом лікування та дозволяє швидко контролювати стан і покращувати якість життя пацієнтів.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/23831
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини № 2 та медсестринства

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зубченко Єрьоменко - проверено Е.Ш..doc215,5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.