Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/23552
Title: Оцінка функціонального стану лімфоцитів за впливу електромагнітного випромінювання, холодового фактору рer se, та у поєднанні (експериментальне дослідження)
Other Titles: Evaluation of Lymphocytes Functional under the Influence of Physical Factors: Electromagnetic Radiation, Cold Factor per se and in Combination (Experimental Study)
Authors: Літовченко, Олена Леонідівна
Мішина, Марина Митрофанівна
Завгородній, Ігор Володимирович
Мозгова, Юлія Анатоліївна
Keywords: фагоцитоз
нейтрофільні позаклітинні пастки
холодовий фактор
електромагнітне випромінювання
сполучена дія
Issue Date: 2019
Citation: Оцінка функціонального стану лімфоцитів за впливу електромагнітного випромінювання, холодового фактору рer se, та у поєднанні (експериментальне дослідження) / О. Л. Літовченко, М. М. Мішина, І. В. Завгородній, Ю. А. Мозгова // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2019. – Том 4, № 2 (18). – С. 272–277.
Abstract: Експериментально досліджено фагоцитарну активність лімфоцитів з встановленням здатності до формування нейтрофільних позаклітинних пасток за впливу електромагнітного випромінювання, холодового фактору per se та у поєднанні. Встановлено, що на тлі більш високого рівня активності фагоцитозу нейтрофілів за впливу холодового фактору на 5-ту добу відзначені більш низькі показники його за впливу електромагнітного випромінювання per sе та у поєднанні, але на 15-ту добу значно підвищувалася активність фагоцитарного процесу за дії електромагнітного випромінювання. Виявлено, що на 30-ту добу за впливу електромагнітного випромінювання відбувається виснаження активності фагоцитів за рахунок утворення нейтрофільних позаклітинних пасток, що можна вважати компенсаторною реакцією організму. За впливу поєднаної дії холодового фактору й електромагнітного випромінювання, формується імунний статус, який відрізняється від контрольної групи та експериментальних груп за дії холодового фактору та електромагнітного випромінювання ізольовано. Відмінності полягають в зниженні активності фагоцитарного процесу, та метаболічної активності нейтрофілів. Зниження рівня активності фагоцитозу компенсується активацією утворення нейтрофільних позаклітинних пасток, які формуються після загибелі нейтрофілів та виконують функцію елімінації антигену з організму.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/23552
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра гігієни та екології № 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Оцінка функціонального стану лімфоцитів.pdf8,24 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.