Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/23426
Title: Протолітичні рівноваги 3-(трифлуороацетил)імідазо[1,2-a]піримідину в міцелярних розчинах аніонної та цвітер-іонної поверхневоактивної речовини
Authors: Завада, Оксана Олександрівна
Водолазька, Наталія Олександрівна
Журавель, Ірина Олександрівна
Keywords: імідазол
константа дисоціації
міцелярні розчини поверхневоактивні речовини
спектри поглинання
Issue Date: 15-Apr-2019
Citation: Завада О. О. Протолітичні рівноваги 3-(трифлуороацетил)імідазо[1,2-a]піримідину в міцелярних розчинах аніонної та цвітер-іонної поверхневоактивної речовини / О. О. Завада, Н. О. Водолазька, І. О. Журавель // Фармацевтичний часопис. – 2019. – № 2. – С. 41–49.
Abstract: Мета роботи. Дослідження протолітичних властивостей та спектральних характеристик протигрибкової субстанції 3-(трифлуороацетил)імідазо[1,2-a] піримідину в міцелярних розчинах аніонної та цвітер-іонної поверхневоактивних речовин. Матеріали і методи. У роботі використанo стандартну спектрофотометричну методику з потенціометричним контролем рН водної фази. Результати й обговорення. У водних розчинах 3-(трифлуороацетил) імідазо[1,2-a]піримідину існують дві протолітичні рівноваги: в лужних розчинах спостерігається молекулярна депротонована форма R; форма HR+ існує в діапазоні рН від 7 до 4, дикатіон H2 R2+ існує у середовищі з рН < 1. У роботі досліджено кислотно-основні властивості та спектральні характеристики 3-(трифлуороацетил)імідазо[1,2-a]піримідину у міцелярних розчинах поверхнево-активних речовин (ПАР): аніонної ПАР – натрій н-додецилсульфаті (н-C12H25OSO3 Na, ККМ ~ 8×10–3 М) та цвітер-іонної ПАР – цетилдиметиламонійпропансульфонаті. Розраховано константи ступінчастої дисоціації речовини у воді та «уявні» («apparent») константи ступінчастої дисоціації ( a Ka ) в міцелярних системах. Результати показали, що в міцелярних розчинах аніонної ПАР значення 1 р а Kа та 2 р а Kа збільшуються порівняно з водними розчинами через додатковий вклад електростатичної складової міцелярної поверхні, якою зв’язується субстрат. У міцелярних розчинах цвітер-іонної ПАР значення констант дисоціації досліджуваної речовини змінюються незначно порівняно з водними розчинами, що свідчить про низький розподіл речовини між водною фазою та міцелярною псевдофазою, унаслідок нейтральної поверхні міцел цвітер-іонної ПАР. Висновки. Досліджено кислотно-основні та спектральні характеристики вперше синтезованої субстанції 3-(трифлуороацетил)імідазо[1,2-a]піримідину протигрибкової дії у воді та у міцелярних розчинах аніонної та цвітер-іонної ПАР. Розраховано константи ступінчастої дисоціації речовини у всіх досліджуваних системах.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/23426
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра медичної та біоорганічної хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Завада_після правки.pdf671,57 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.