Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/22025
Title: Вплив антиоксидантів на стан кріоконсервованих ядровмісних клітин кордової крові людини після перенесення їх до умов, що моделюють фізіологічні
Authors: Макашова, О.Є.
Зубова, О.Л.
Зубов, П.М.
Михайлова, О.О.
Бабійчук, Л.О.
Keywords: ядровмісні клітини кордової крові
кріоконсервування
диметилсульфоксид
активні форми кисню (АФК)
аскорбінова кислота
N-ацетил-L-цистеїн
глутатіон
Issue Date: 2018
Citation: Вплив антиоксидантів на стан кріоконсервованих ядровмісних клітин кордової крові людини після перенесення їх до умов, що моделюють фізіологічні / О. Є. Макашова, О. Л. Зубова, П. М. Зубов, О. О. Михайлова, Л. О. Бабійчук // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2018. – Т. 3, № 2 (11). – С. 245–249.
Abstract: У роботі проведено порівняльний аналіз ефек- тивності кріопротекторних сумішей, що містять різ- ні концентрації проникаючого кріопротектора ДМСО та антиоксидантів, при кріоконсервуванні ядровмісних клітин кордової крові та після перене- сення їх до умов, наближених до фізіологічних. Показано, що додавання до кріозахисного середо- вища аскорбінової кислоти, N-ацетил-L-цистеїна або глутатіона сприяє зниженню кількості клітин із надлишковим вмістом активних форм кисню і під- вищенню показників збереженості та життєздатно- сті ядровмісних клітин після перенесення їх до умов, що моделюють фізіологічні. Найбільший ци- топротекторний ефект спостерігається в пробах, кріоконсервованих із 7,5 і 10% ДМСО з додаван- ням глутатіону в концентрації 1 та 3 мМ, де збері- гається до 75% ядровмісних клітин в життєздатно- му стані, порівняно з двома іншими антиоксиданта- ми в оптимальних концентраціях, які забезпечують життєздатність лише до 65% клітин.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/22025
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра медичної біології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Makashova.pdf253,85 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.