Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20879
Title: Особливості показників метаболізму кісткової тканини у хворих на остеоартроз, цукровий діабет 2-го типу та при їх поєднанні з у хворих з різним фенотипом
Authors: Журавльова, Лариса Володимирівна
Олійник, Марія Олександрівна
Keywords: остеоартроз
цукровий діабет 2-го типу
метаболічний синдром
показники метаболізму кісткової тканини
остеоартроз
сахарный диабет 2 типа
метаболический синдром
цитокины
osteoarthritis
type 2 diabetes
metabolic syndrome
cytokines
Issue Date: 2018
Citation: Журавльова Л. В. Особливості показників метаболізму кісткової тканини у хворих на остеоартроз, цукровий діабет 2-го типу та при їх поєднанні з у хворих з різним фенотипом / Л. В. Журавльова, М. О. Олійник // Боль. Суставы. Позвоночник. – 2018. – Т. 8, № 2. – С. 85–92. – doi: 10.22141/2224-1507.8.2.2018.137189.
Abstract: Резюме. Мета дослідження. Вивчення показників метаболізму кісткової тканини (МКТ) у хворих на ОА, ЦД 2-го типу та при їх поєднанні у хворих з різним фенотипом, а також взаємозв’язок між показниками МКТ та рівнем прозапальних цитокінів. Матеріали та методи. Було обстежено 104 хворих (31 чоловік та 73 жінки) середній вік становив 54,02±0,67 років з ОА, та при поєднанні ОА та ЦД 2-го типу з різним фенотипом. Результати та обговорення. Встановлена наявність порушень МКТ у хворих на ОА та при поєднанні його з ЦД 2-го типу, але найбільш виразні зміни виявлені у хворих за наявності гіперглікемії та підвищеної масі тіла. Встановлено зв’язок показників МКТ з підвищеними рівнями прозапальних цитокінів. Висновки. Отримані дані дозволяють зробити висновки про певну роль системного запалення у порушенні метаболізму кісткової тканини, що може впливати на прогресування перебігу ОА.Резюме. Цель исследования. Изучение причинных факторов прогрессирования метаболических нарушений в суставе у больных остеоартрозом (ОА) и при сочетании его с сахарным диабетом 2 типа. Материалы та методы. Было обследовано 84 больных (20 мужчин и 64 женщины) средний возраст составил 57,03 ± 0,70 лет с ОА, та при сочетании ОА и сахарного диабета 2 типа. Результаты та обсуждение. Установлена большая выраженность рентгенологических изменений и недостаточность функции суставов у больных при наличии гипергликемии, дислипидемии и повышенной массе тела. Установлена связь метаболических изменений с повышенным уровнем провоспалительных цитокинов. Выводы. Полученные данные позволяют сделать выводы о влиянии инсулинорезистентности, дислипидемии и абдоминального ожирения на дисбаланс цитокинов и развитие системного воспаления у больных с ОА.Resume. The purpose of the study was to study of the causal factors of progression of metabolic disorders in the joint in patients with osteoarthritis (OA) and its combination with type 2 diabetes mellitus. Materials and methods. The investigation involved 84 patients (20 men and 64 women), mean age 57,03 ± 0,70 years with OA and its combination with type 2 DM. Results and discussion. Large severity of radiographic changes and the lack of joint function in patients with hyperglycemia, dyslipidemia, and obesity were found. The connection between the metabolic changes with increased levels of proinflammatory cytokines was determined. Conclusions. The data obtained allow to draw conclusions about the impact of insulin resistance, dyslipidemia, and abdominal obesity to the imbalance of cytokines and the development of systemic inflammation in patients with OA.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20879
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Особливості показників .pdf948,79 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.