Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20568
Title: Роль кальцієво-фосфорного обміну в патогенезі стабільної ішемічної хвороби серця у пацієнтів хворих на ожиріння
Other Titles: Role of calcium-phosphorus metabolism in the pathogenesis of stable coronary artery disease in patients with obesity
Authors: Іванова, Катерина Володимирівна
Пасієшвілі, Людмила Михійлівна
Keywords: стабільна ішемічна хвороба серця
ожиріння
остеопороз
мінеральний обмін
Issue Date: 2018
Citation: Іванова К. В. Роль кальцієво-фосфорного обміну в патогенезі стабільної ішемічної хвороби серця у пацієнтів хворих на ожиріння / К. В. Іванова, Л. М. Пасієшвілі // Вісник проблем біології та медицини. – 2018. – Вип. 1, т. 2 (143). – С. 175–179.
Abstract: Метою роботи було визначення показників мінерального і ліпідного обміну та встановлення зв’язку виразності остеопенічного синдрому у хворих на стабільну ішемічну хворобу серця (СІХС) та ожиріння. Аналіз ліпідного профілю показав клінічне значиме підвищення загального холестеролу та тригліцеридів та у хворих на СІХС. Показники мінерального стану кісткової тканини сироватки крові не виходили за рамки нормальних значень, але рівень загального кальцію сироватки крові був достовірно вищим у пацієнтів з СІХС та ожирінням порівняно з іншими групами. Показники кальцієво-фосфорного обміну добової сечі пацієнтів з СІХС були значно вищими. При проведенні денситометричного дослідження у хворих на СІХС з нормальною вагою остеопенічні стани діагностувалися частіше, ніж у хворих з надлишковою вагою та ожирінням. Тобто, коморбідний перебіг СІХС та ожиріння є високим ризиком розвитку остеодефіцитних станів, що підтверджено ранніми змінами в показниках кальцієво-фосфорного обміну.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20568
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра загальної практики – сімейної медицини та внутрішніх хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
39 (3).pdf2,17 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.