Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20456
Title: Обрані лекції з військово-польової хірургії
Authors: Бойко, Валерій Володимирович
Лісовий, Володимир Миколайович
Макаров, Віталій Володимирович
Лурін, А
Замятін, Петро Миколайович
Криворучко, Ігор Андрійович
Лихман, Віктор Миколайович
Павлов, Олександр Олександрович
Тарабан, Ігор Анатолійович
Мінухін, Дмитро Валерійович
Сізий, Максим Юрійович
Шипілов, Сергій Анатолійович
Keywords: військово-польова хірургія
бойова травма
Issue Date: 2018
Citation: Обрані лекції з військово-польової хірургії / за ред.: В. В. Бойко, В. М. Лісовий, В. В. Макаров [та ін.]. — Харків : НТМТ, 2018. — 212 с.
Abstract: Існує багато відмінностей між травмами військового та мирного часу. На сьогодні більшість хірургів у всьому світі отримують досвід лікування травм, надання допомоги жертвам дорожньо-транспортних пригод. Багато з того, що застосовується для лі- кування постраждалих від нещасних випадків в умовах мирного часу, може бути застосовано також у ситуація збройних конфліктів, оскільки військово-польова хірургія дотримується кла- сичних правил хірургії. При цьому покоління хірургів, якому доводилося надавати допомогу сільськогосподарським або промисловим працівникам, які постраждали від нещасних випадків, добре знало про небезпеку газової гангрени та правця і розуміло необхідність ретельного ви- січення ран та їх відкладеного надійного закриття. Через це тим хірургам було досить просто переключитися з такої «септичної» хірургії мирного часу на лікування поранень, отриманих на війні. Для багатьох підготовлених на сьогодні хірургів це вже не так: лапароскопія, Рентгенос- копічна емболізація і штифт для остеосинтеза навряд чи стануть в нагоді, коли вам доведеться зустрітися з травмою черевної порожнини протипіхотною міною або пораненням стегна, спри- чиненим кулеметною чергою. Рання вузькоспеціалізована підготовка хірургів і сучасні складні технології приносять користь пацієнтам в умовах мирного часу, але можуть стати перешкодою для практичної хірургії під час збройного конфлікта.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20456
ISBN: 978-617-578-279-8
Appears in Collections:Навчально-методичні видання. Кафедра спортивної, фізичної та реабілітаційної медицини, фізичної терапії, ерготерапії
Навчально-методичні видання. Кафедра хірургії № 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Макаров_лекции_web.pdf3,47 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.