Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20412
Title: Взаємозв’язок індексів внутрішньо - та міжсистемних співвідношень у студентів з різним хронотипом
Authors: Медушевський, К.С.
Амідова, Г.Д.
Попова, М.С.
Самохін, Д.С.
Keywords: індекси внутрішньо - та міжсистемних співвідношень
хронотип
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Взаємозв’язок індексів внутрішньо- та міжсистемних співвідношень у студентів з різним хронотипом / К. С. Медушевський, Г. Д. Амідова, М. С. Попова, Д. С. Самохін // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 66.
Abstract: За даними дослідження можна зробити висновок, що у всіх 3-х груп досліджуваних спостерігається виражене міжсистемне узгодження у роботі функцій дихальної та серцево-судинної систем. На підставі результатів досліджень індексу Кердо можна стверджувати про стан вегетативної напруженості і навантаженні на серцево-судинну систему у студентів групи «жайворонки». Це може відбитися на загальних адаптаційних можливостях при сильному навантаженні на організм.
Description: Людський організм еволюціонував в умовах впливу різних чинників. Одними з постійних факторів, що впливають на організм - це зміна дня і ночі (циркадні ритми), зміна довжини світлового дня, освітленість, геомагнітні впливи і т.д. Тим часом організм людини як біологічна система має такі властивості як термодинамічна нерівновага, висока реактивність, просторово-часова впорядкованість процесів, не лінійність реагування регуляторних і гомеостатичних систем на внутрішні і зовнішні подразники. Як організм в цілому так і його підсистеми підпорядковані біологічним ритмам. Біоритми - важлива складова збереження здоров'я людини, нормальної роботи головних регуляторних систем організму - нервової і ендокринної, а також залежних від них інших систем організму. Регуляція вегетативних міжсистемних взаємин є складною гіпоталамічною функцією. Протягом доби у людини спостерігаються піки і спади в роботі основних систем організму: змінюється частота дихання, пульс, температура тіла і т.д. Згідно біоритмам люди діляться на основні хронотипи - «жайворонки» (ранкові), «голуби» (денні) і «сови» (вечірні). Відмінності проявляються у функціональних можливостях організму в ті чи інші години доби. Мета роботи. Вивчити взаємозв'язок індексів внутрішніх міжсистемних співвідношень у студентів з різними хронотипами.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20412
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф.тези-22-Медушевський.pdf630,61 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.