Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20408
Title: Ефективність розумової працездатності студентів-медиків з різним рівнем фізичної підготовки при коливаннях атмосферного тиску
Authors: Земляніцина, Л.В.
Марусич, А.М.
Директоренко, О.В.
Дірявченко, Н.М.
Литвиненко, Д.Е.
Keywords: розумова працездатність
фізична підготовка
атмосферний тиск
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Ефективність розумової працездатності студентів-медиків з різним рівнем фізичної підготовки при коливаннях атмосферного тиску / Л. В. Земляніцина, А. М. Марусич, О. В. Директоренко, Н. М. Дірявченко, Д. Е. Литвиненко // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 47.
Abstract: Помірні фізичні навантаження достовірно призводять до зниження метеотропної реакції на коливання атмосферного тиску і підвищують ефективність інтелектуальної працездатності.
Description: Вплив сучасних погодно-кліматичних умов навколишнього середовища з частими проявами їх аномального характеру на організм є актуальною проблемою формування фізичного і психічного здоров’я населення (WHO, 2007). Реакція організму людини на чинники метеорологічної природи є адекватною фізіологічною реакцією вдосконалення живої матерії в мінливих умовах навколишнього середовища (Корнеева Я.А. та ін., 2013). Однак при перевантаженні адаптаційних можливостей організму, що викликано фізичною, психоемоційною або інтелектуальною втомою спостерігається декомпенсація функцій різних систем організму, яка проявляється у виникненні патологічної метеочутливості (Хаснулин В.И., 2013). Серед метеорологічних факторів, які здатні викликати метеотропні реакції у людини найбільш важливим є атмосферний тиск. За даними наукової літератури вплив погодно-кліматичних умов, перш за все, описано стосовно дітей, літніх і хворих людей (Уянаева А.И. та ін., 2017) і недостатньо приділено увагу в вивченні цього питання по відношенню до практично здорових людей активного працездатного віку. Особливо це стосується людей, професійна діяльність яких пов’язана переважно з розумовою працею в умовах інтенсивного інтелектуального навантаження на фоні гіпокінезії. Незважаючи на прагнення осіб молодого віку до активних фізичних навантажень, у студентів здебільшо переважає розумова праця. Значний обсяг теоретичного матеріалу, який студенти-медики повинні засвоїти протягом перших 3-х років навчання, вже до 2-го курсу перетворюються на чинник стресу. А несприятливі зміни зовнішнього середовища, яки є додатковим стресором, викликають порушення адаптаційної діяльності організму і, з точки зору медицини, обумовлюють розвиток метеочутливості. Таким чином, перспективністю даного дослідження є виявлення факторів підвищення розумової працездатності студентів-медиків з різним рівнем метеотропної реакції.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20408
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф.тези-11-Земляніцина.pdf644,32 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.