Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20407
Title: Атмосферний тиск як фактор схильності до загострення серцево-судинної патології
Authors: Стратієнко, К.М.
Шкуліпа, І.Є.
Морозова, М.М.
Кікош, К.Ю.
Якушев, Є.Д
Keywords: атмосферний тиск
серцево-судинна патологія
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Атмосферний тиск як фактор схильності до загострення серцево- судинної патології / К. М. Стратієнко, І. Є. Шкуліпа, М. М. Морозова, К. Ю. Кікош, Є. Д. Якушев // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 83.
Abstract: Отримані дані вказують на схильність до загострення серцево-судинних захворювань та виникнення патологічної метеочутливості організму у період коливань атмосферного тиску. Отримані дані дозволяють висловити думку, що надмірні патологічні реакції серцево-судинної системи на різкі зміни атмосферного тиску, яки проявлялися підвищенням артеріального тиску, сприяють розвитку і прогресуванню патологічного процесу у системі кровообігу.
Description: В сьогоденні відбувається глобальні зміни погодно-кліматичних умов навколишнього середовища, але самопочуття більшості кількості людей ніяк не залежить від цих коливань, тому що у здорової людини організовуються адаптаційні механізми в організмі і відбувається своєчасне пристосування фізіологічних процесів цих змін. Таким чином, здорові люди не відчувають на собі адекватні коливання погодно-кліматичних умов. Однак зниження пристосувальних захисних реакції, яки спостерігаються у хворих людей призводить до втрати здатності організму оперативно пристосовуватись до коливань метеорологічних факторів. Вплив зміни погодно-кліматичних умов викликає виражене напруження систем гомеостазу організму, в першу чергу, серцево-судинної системи як найбільш реактивної і визначальною в адаптації цілісного організму (Хаснулин В.И.,2015; Козловская И. Л., 2016; Беляева В.А., 2016; Самсонов С.Н. та ін.., 2016; Стародубцнва О.С. та ін.., 2017). Таким чином, серед метерологічних факторів щодо функціонального стану та виникнення патології системи кровообігу велике значення мають різки коливання атмосферного тиску. Мета дослідження. В цьому дослідженні бала зроблена спроба виявити схильність хворих на серцево-судинну патологію саме на зміни атмосферного тиску.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20407
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф.тези-30-Стратієнко.pdf634,26 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.