Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20394
Title: Порушення сну та його вплив на формування надлишкової ваги
Authors: Чеснакова, Д.Д.
Сомкіна, Є.А.
Keywords: сон
надлишкова вага
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Чеснакова Д. Д. Порушення сну та його вплив на формування надлишкової ваги / Д. Д. Чеснакова, Є. А. Сомкіна // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 89.
Abstract: Дефіцит сну є стресовим фактором для людського організму і підвищує ризик розвитку проблеми, пов'язаної з надмірною вагою в осіб молодого віку, яка розвивається з роками. Порушення різних фаз сну призводить до розладів вуглеводного і ліпідного обмінів та, отже, гормонального дисбалансу. Дана робота підтверджує необхідність в правильному дотриманні режиму відпочинку і бадьорості. Вивчення впливу біоритмів на організм людини є перспективою для подальших досліджень проблеми.
Description: На сьогоднішній день у всьому світі проблема порушення сну, яка характерна для 35% дорослого населення відповідно до Міжнародної класифікації розладів сну, а також проблема надмірної ваги, що характерна для 39% людей (ВООЗ, 2016), є досить актуальними. Сучасні наукові дослідники все частіше зачіпають проблеми ожиріння, пов'язані з порушенням сну. Безумовно, надмірна вага негативно впливає на всі сфери життєдіяльності людини, в тому числі і на біоритми. Протягом останніх декількох десятиліть світове наукове співтовариство чимало уваги приділяють дослідженням біологічного годинника організму і їх впливу на різні види обміну речовин, а особливо вуглеводного і ліпідного, намагаючись встановити причинно-наслідковий зв'язок між порушенням сну і подальшими проблемами підвищення ваги. За формування біологічних ритмів відповідають гормони і біологічно активні речовини, для яких характерна добова динаміка, пов'язана з тривалістю і фазами сну. Даний напрямок дослідження є досить актуальним оскільки для студентської молоді характерно, в першу чергу, порушення режиму праці та відпочинку. Метою даного дослідження було виявлення причинно-наслідкового зв'язку між порушеннями сну і збільшенням маси тіла.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20394
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф.тези-33-Чеснакова.pdf631,26 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.