Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20390
Title: Взаємозалежність вегетативного тонусу та особливостей особистісного адаптаційного потенціалу
Authors: Авер’янова, К.Є.
Keywords: вегетативний тонус
адаптаційний потенціал
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Авер’янова К. Є. Взаємозалежність вегетативного тонусу та особливостей особистісного адаптаційного потенціалу / К. Є. Авер’янова // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 25.
Abstract: Для студентів 2-го курсу характерний задовільний рівень адаптації серцево-судинної системи, на відміну від особистісного адаптаційного потенціалу. У респондентів чоловічої статі в більшій мірі спостерігається помірна напруга регуляторних механізмів. Адаптація студентів залежить від здорового способу життя, дотримання режиму праці та відпочинку.
Description: Одним з головних резервів трудового та інтелектуального потенціалу нашої країни є студентська молодь. Як правило, навчання в ВНЗ завжди пов'язане зі значними психологічними та емоційними навантаженнями, які зростають в період іспитів. Студенти медичних ВНЗ традиційно відрізнялися від інших студентів особливостями способу життя, цінностями, зразками поведінки. Отримання медичної освіти супроводжується підвищеною розумово-емоційним навантаженням, що негативно впливає на функціональний стан організму, розумову працездатність, якість навчання. Стан здоров'я кожного індивіда в значній мірі визначає індивідуальний резерв адаптаційних можливостей і запас функціональних резервів, що безпосередньо залежить від стану регуляторних систем організму, і зокрема від характеристик вегетативної нервової системи. При будь-якому виді діяльності витрачається біологічний потенціал людини і виникає стомлення, біологічна роль якого полягає у своєчасній захисті організму від виснаження, при цьому провідну роль відіграють процеси адаптації. Слід враховувати, що до ВНЗ приходять абітурієнти з різними можливостями адаптації, до того ж вони знаходяться в нерівних соціальних і побутових умовах, що так само впливає на індивідуальні пристосувальні механізми адаптації [3]. Метою дослідження було встановлення особистісного адаптаційного потенціалу, показників, що дають уявлення про стан вегетативної нервової системи та їх взаємозалежність.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20390
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф. тези-1-Авер'янова.pdf642,4 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.