Please use this identifier to cite or link to this item: http://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20364
Title: Емоційний фактор та його значення в формуванні адаптаційних можливостей організму до інтелектуальних навантажень
Authors: Щасна, І.О.
Черниш, Г.О.
Keywords: емоційний фактор
адаптаційні можливості
інтелектуальні навантаження
Issue Date: 16-May-2018
Publisher: Харківський національний медичний університет
Citation: Щасна І. О. Емоційний фактор та його значення в формуванні адаптаційних можливостей організму до інтелектуальних навантажень / І. О. Щасна, Г. О. Черниш // Фізіологія – медицині, фармації та педагогіці: актуальні проблеми та сучасні досягнення : V Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених з фізіології з міжнародною участю, Харків, 16 травня 2018 р. / ред. колегія: Д. І. Маракушин [та ін.]. – Харків, 2018. – С. 94.
Abstract: Емоційний стан організму в значній мірі впливає на процеси адаптації організму в умовах інтелектуальних навантажень, що супроводжується значними відхиленнями показників психофізіологічних функцій центральної нервової системи у студентської молоді, і потребують впровадження профілактичних засобів щодо оптимізації учбового процесу та відпочинку.
Description: Здоров’я – головна цінність життя, воно займає найвищу ступінь в ієрархії потреб людини. Згідно з висновками експертів МОЗ, стан здоров’я населення на 50% залежить від способу життя, котре включає в себе психічне здоров’я. До нього відносять: розум, інтелект, емоції, пізнання, мислення та інше, особливу важливу роль у підтримці та формуванні здоров’я відіграє емоційний стан, як внутрішній фактор екстреної мобілізації організму до адаптації в умовах постійного коливання зовнішнього та внутрішнього середовища. У людини, як правило, вони мобілізують не тільки фізичні, але й інтелектуальні ресурси, посилюючи увагу та її концентрацію, чутливість аналізаторів, полегшують формування пам’яті та її об’єму на певний час, мислення, усвідомлення та інші психофізіологічні можливості організму. На наш погляд, найбільш вираженим коливанням емоційного стану піддаються молоді особи, особливо студенти, яке обумовлене значним фізичним, психічним, емоційним навантаженням в умовах дефіциту часу, що, безумовно, відображається на особливостях формування пристосувальних реакцій організму (Андрієва Д. А. 1995). В опрацьованих нами джерелах вищезазначені проблеми не висвітлені повною мірою, особливо серед студентів медиків, що є актуальним і послугувало причиною вибраного нами напрямку дослідження. Ціль дослідження. Провести аналіз та оцінити емоційний стан студентів у медиків у динаміці інтелектуальних та психічних навантажень, обумовлених учбовою діяльністю, та ввести пропозиції щодо поліпшення та вдосконалення механізмів мобілізації внутрішніх ресурсів організму.
URI: https://repo.knmu.edu.ua/handle/123456789/20364
Appears in Collections:Наукові роботи молодих вчених. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Конф.тези-35-Щасна.pdf630,89 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.